Пресякоха незаконна търговия с антични предмети
Пресякоха незаконна търговия с антични предмети / Sofia Photo Agency, архив

При акция на полицията са намерени антични предмети, съобщи МВР. Пресечена е незаконна търговия с културни ценности и нелегални разкопки в района на археологически обект в античния град Нове, се посочва в съобщението.

Акцията е била на територията на Велико Търново, Плевен и Русе. Открити и иззети са голямо количество антични монети, накити, керамични съдове.

Установена е схемата на работещата престъпна структура, полицията смята за организатор и посредник 63-годишен мъж от Русе, за когото четирима души извършвали незаконните разкопки. Намерените археологически ценности той продавал на познати търговци, които препродавали или изнасяли в чужбина предметите.

Организатора на групата е арестуван. Сред задържаните са още петима, смятани за незаконни търговци, от Плевен, София и Ловеч, на възраст от 45 до 55 години.

На територията на Свищов са заловени и четирима, смятани за помощници на 63-годишния мъж от Русе. При претърсванията са открити 250 антични сребърни монети и 2380 бронзови, близо 400 различни накити - апликации, филбули, пръстени, средновековни кръстове, както и пет антични керамични съда. При претърсването са иззети и четири металотърсача.

Десетима от задържаните са арестувани за 24 часа.