Преглед на снежния печат
Преглед на снежния печат / netinfo
Готови сме за тежка зима само на книга, пише на първа страница днешният брой на вестник Посредник. Липсата на координация между отговорните за снегопочистването фирми и институции за пореден път ни изигра лоша шега, категоричен е областният управител. И на 3 януари положението в Плевенска област си остана тежко е констатацията на кризисния щаб, заседание на който свика Цветко Цветков. Всички общински центрове, без Никопол, имат пътна връзка с Плевен, от кризисния щаб обещават откъснатите села да бъдат заредени с хляб. От ВиК обявиха телефони на дежурните екипи 064/88 98 50 и 064/88 98 59. От ЧЕЗ също са готови да реагират на обажданията на граждани своевременно на телефони 064/680 211 и 0888/20 30 46. Трябва да овладеем положението с тежката обстановка, категоричен беше областният управител, който свика ново заседание на кризисния щаб в 17. 30 часа тази вечер.

Що се отнася до цифрите и фактите за снежната покривка в Плевен, бихме рекорда с 1 сантиметър, съобщава още Посредник. От справката, направена от специалистите в Института по хидрология и метеорология към БАН, до 1979 г. най-голямата снежна покривка за града през месец януари е 69 сантиметра.

И въпреки огромните преспи и ниските температури на 6 януари празнуваме Богоявление или Йордановден. Студено време на Йордановден е знак за добра година, припомня Посредник. Това е третият по значимост християнски празник през годината. За здраве всички участват в освещаването на водата, след празнична света литургия свещеник хвърля кръст в нея, а млади мъже се хвърлят въпреки студа и го изваждат.

Въпреки, че в Плевен няма подобна традиция и тази година отново Валери Кунчев ще плува в ледената вода. Плевенският морж ще скочи в ледените води на язовира „Мъртвата долина” за здраве с кръст на гърдите, пише Посредник.

Друга тема от страниците на Посредник отново обвързана със снега, но и с опозицията в местния парламент. Съветници искат извънредна сесия заради кризата със снега, от БСП настояват за оставки. В исканията се включват и ГЕРБ, а причината е падналият сняг и фактът, че два дни Плевен не бе почистен.

Редакцията на вестник Посоки се извинява на своите читатели, че поради изключително тежките атмосферни условия, има затуднение в отпечатването и доставката на вестника. Първото издание за тази година ще излезе на 7 януари-понеделник.