Представиха проект с 30-годишна стратегия за тансграничния регион България-Румъния
Представиха проект с 30-годишна стратегия за тансграничния регион България-Румъния / dariknews.archive

На 31 юли 2015 г. в Заседателната зала на Областна администрация - Плевен се проведе заключителна пресконференция по проект "Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния-България", финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г.

Проектът беше представен от областния управител на Плевен Ралица Добрева и експертите инж. Райна Димитрова и Веселка Антонова, работили активно по проекта.

12 партньора от България и Румъния са участвали в реализацията на проекта, който обхваща дейности и изследвания по цялата територия от двете страни на река Дунав.

Основните дейности, изпълнени по стратегическия за трансграничната зона проект включват:

Извършване на оценка и анализ на социално-икономическото, териториално сближаване и икономическата конкурентоспособност на целия трансграничен регион Румъния-България.

Разработване на стратегия за устойчиво териториално и икономическо развитие на трансграничния регион Румъния-България. Стратегията  анализира и предвижда дейности в девет области от България - Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич и Разград, както и седем окръга от Румъния. Стратегията е изработена за период от 30 години и е качена на интернет страницата на Областна администрация - Плевен.

Създаване на пробна и оперативна база данни за територията на трансграничния регион Румъния-България. Изпълнение на седем пилотни проекта в сферата на трансопортната инфраструктура, конкурентоспособността, образованието, развитието на човешките ресурси и устойчивото планиране.

Водещ партньор по проекта е Министерството на регионалното развитие и публичната администрация - Румъния, с партньор МРРБ - България.

Сред партньорите по проекта са: Румънската асоциация на електронната и софтуерната индустрия, филкиал Олтения, Областна администрация - Плевен, Агенция за устойчиво развитие и евроинтеграция - Екорегиони - България, Асоциация на Дунавските общини и др.

Бюджетът на проекта за общо 12 партньора е 4 758 687,83 евро, а срокът му е: 10.02.2012 - 09.08.2015 г.