/ dariknews.archive
В зала „Археология” на Регионалния исторически музей-Плевен, днес беше показано откритото при изкопни работи в двора на Плевенския затвор съкровище от 19 век. Находката е от 7 046 сребърни монети с общо тегло 8.345 кг, заровени в две гърнета.

imane
dariknews.archive

Откриха делва със съкровище в земеделски земи на Плевенския затвор

Директорът на РИМ д-р Володя Попов разказа, че предстои консервация и реставрация на монетите, след което ще се извърши процес на нумизматична оценка. Едва тогава ще могат да се направят изводи за историческата им ценност.

imane
dariknews.archive

Монетите са от различни емисии, с различен номинал и вероятно са събирани дълги години, допълни археологът Владимир Найденов. Все пак любопитното е, че с тях по онова време е можело да бъдат закупени три къщи в Одрин. 19-и век не е толкова добре познат, затова съкровището е ценно като носител на историческа информация, посочи още той.

imane
dariknews.archive

Плевенските специалисти предполагат, че има заровени и по-едри монети, но при обследване на района засега няма данни за наличието на такива. Д-р Володя Попов благодари на директора на Плевенския затвор Иван Петков за бързата и адекватна реакция след намирането на находката.

В РИМ-Плевен показват намереното в Плевенския затвор монетно съкровище

Откритието е поредното доказателство за богатата история на Плевен и Плевенския край, коментира и кметът Георг Спартански. Убеден съм, че то ще провокира нечия писателска мисъл като интересен сюжет за написването на книга.

imane
obshtina pleven

imane
dariknews.archive

imane
obshtina pleven

imane
dariknews.archive

imane
dariknews.archive

imane
dariknews.archive