Представиха окончателния вариант на Стратегията за развитие на област Плевен
Представиха окончателния вариант на Стратегията за развитие на област Плевен / archiv.DarikNews

Във връзка с разработване на Областната стратегия за развитие на Плевенска област - 2014-2020 година, на 28 май се проведе обществено обсъждане, на което разработващият екип представи окончателния проект на Областната стратегия за развитие на област Плевен за периода 2014 - 2020 год.

"Тук сме за да представим окончателния проект на стратегията за развитие на област Плевен за следващия планов период - 2014-2020", каза арх. Белин Моллов.

Той подчерта, че стратегията е изработена при отлично взаимодействие с администрацията и с плевенската общественост.
"Направихме го като един съдействащ и улесняващ диалог между заинтересовани страни, експерти и областна администрация".

Той каза, че според него в процеса на работата постановките на стратегията са били обвързани много добре с националните документи, Националната стратегия за регионално развитие, с националната концепция за регионално развитие изобщо, както и с Дунавската стратегия, което е било основна нишка в разработката.

Представиха окончателния вариант на Стратегията за развитие на област Плевен
netinfo

Като друг важен момент, арх. Моллов посочи, че документът завършва и с насоки за общинските планове.
"Областната стратегия е ядрото, което дава насоките и прави връзката между общинските планове и решенията на местната власт с националните документи. Много се надявам, че това, което предлагаме към общините, които сега започват разработването на техните планове, вече е консултирано с тях, защото те взеха много дейно участие".

Той заяви, че е впечатлен от отличната организация на национално ниво като вече повечето от стратегиите са завършени и се гледат в регионалните съвети. В този смисъл Той каза, че предстои на 29-ти май да бъдат представени на Регионалния съвет във Враца резултатите от днешната дискусия, както и окончателния документ.

Арх. Белин Моллов каза още, че ако на днешната дискусия се появят предложения за допълнения, те ще бъдат споделени пред Регионалния съвет.

При откриването на срещата, областният управител Иван Новкиришки обясни, че на база на днешните дискусии, както и на мнения и предложения, постъпили до седми юни, в края на следващия месец, Областният съвет за развитие ще проведе заседание за приемане на стратегията и по този начин ще се даде възможност и на общините до есента да приемат техните общински планове като общи стратегически документи.