/ dariknews.archive
Районна прокуратура-Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу  двама участници в телефонна измама. Обвинението срещу двамата мъже е за това, че на 20 февруари 2017 г. в Плевен, в съучастие, като помагачи с неустановено лице, действащо като извършител, с цел да набавят за себе си и за неустановеното лице имотна облага. 

Телефонни измамници, отнели със заплаха 16 100 лв. от жена, отиват на съд

Измамили жена от Плевен заблуждение чрез телефонни разговори, че ще съдейства при провеждане на полицейска операция във връзка със залавяне на телефонни измамници и за да могат те да бъдат задържани на местопрестъплението е необходимо тя да остави паричната сума от 10 000 евро /с левова равностойност 19 958 лева/ под пейка в непосредствена близост до магазин „БИЛЛА“ и с това  й причинили имотна вреда в размер на 19 958 лева, като взели оставената от жената сума.
 
Сутринта на 20 февруари 2017 г. двамата обвиняеми пристигнали от Ихтиман в Плевен с лек автомобил. Същият ден към 10,00 часа по мобилния телефон на пострадалата се обадило неустановено по делото лице, което се представил като майор Дончев от полицията  и разяснил, че след известно време ще й се обадят по стационарния телефон телефонни измамници.

Разбиха група за телефонни измами, действала и в Плевен

Помолил жената да не затваря телефона, за да бъдат засечени престъпниците. В следващият момент позвънил стационарния телефон и мъжки глас казал на пострадалата, че на неин близък е направена операция, която струва  20 000 лв. и тя трябва да ги даде.

След като отговорила, че няма пари, гласът започнал да я заплашва с физическа разправа. Жената държала отворен мобилния си телефон и по него „полицая“ й разпоредил да затвори, тъй като измамниците били засечени, а след това й разяснил, че следва бързо да изтегли 20 000 лв., тъй като има вероятност телефонните измамници да ги изтеглят. Жената повярвала на казаното, изтеглила 10 000 евро и по дадените й указания ги оставила на посоченото място.

Установиха извършителите на телефонна измама за над 16 000 лева

По същото време, обвиняемите били насочени по мобилен телефон от неустановено по делото лице да вземат чантата с парите, оставени под пейката до магазин „Билла“, като знаели, че тя е оставена от измамена възрастна жена. След това се отправили с  автомобила в посока на гр.Русе и същия ден в Румъния предали парите на неустановено лице.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.