Повече от 2 милиона обезщетения за безработни са изплатени в Ловеч
Повече от 2 милиона обезщетения за безработни са изплатени в Ловеч / netinfo

2 551 907 лева са изплатени за обезщетения на безработни през миналата година в Ловешка област, съобщи Боян Боянов, директор на Териториалната дирекция на НОИ в Ловеч. Безработните са били 3 338.

Установени са 91 случаи на неправомерно получени средства за безработица. Общата сума е 18 650 лева. Погасени са 15 036 лева, като останалите средства ще се събират от Агенцията за държавни вземания.

Изплатени са 5 бизнеспроекта на безработни, които са пожелали да започнат самостоятелна стопанска дейност, а не да получават месечни обезщетения. От тази година отпада изискването безработните да имат регистрация в звеното на

Агенцията по зетостта. Не се изисква и справка от осигурителите. Информацията за безработни ще се получава от информационните масиви на НОИ, обясни Боян Боянов. Той информира, че е въведен среднодневен размер на обезщетение за безработица, който минимално е 6 лева, а максимално – 12 лева.

За първата половина обезщетението е 130 процента, а втората половина от времето на получаване на обезщетение за безработица сумата е 70 на сто. Целта е да се стимулират безработните да търсят работа.

От началото на годината безработните получават парите си по специално разкрита банкова сметка.