1
1 / obshtina lovech
Политици и стотици граждани в Ловеч се включиха в честванията по случай 140-годишнината от освобождението на България. Тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя имаше пред паметника на Тодор Кирков в кв. „Вароша“.
Трети март е свещена дата за България, отбеляза в тържественото си слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя припомни големия ентусиазъм на българите в борбите за освобождение от османско владичество и участието на ловчалии в битките. „Днес почитаме героизма, подвига на нашите освободители, защото Руско-турската война е пълна с безброй величави моменти и всеки един от тях е извор на гордост и самочувствие за всички нас“, каза още Маринова.

Сред официалните лица на празника бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, народният представител от Ловешки избирателен район Милко Недялков, областният управител Георги Терзийски, представители на Ловчанското духовенство и военните гарнизони.

1
obshtina lovech

В църквата „Света Троица“ бе отслужена панихида и благодарствен молебен за загиналите за освобождението на България. Венци и цветя бяха поднесени на паметника на загиналите ловчалии в двора на храма и на паметната плоча на Цачо Шишков. Ученици и граждани поднесоха венци и цветя на Кървавия камък в кв. „Дръстене”, на паметниците на Алеята на българо-руската дружба и на паметника на Васил Йонков - Гложенеца в парка „Стратеш“, на Белия и на Черния паметник.
В тържествения ритуал участваха Общинският духов оркестър и Военно формирование 38220 – Плевен.