Подготвят се проекти за възстановяване на 8 опасни язовира
Подготвят се проекти за възстановяване на 8 опасни язовира / netinfo

Геолого-проучвателни дейности се извършват на 8 язовира в Ловешко, за които е установено след проверка, че са опасни. На тези места се сондират язовирните стени и се прави геодезическо заснемане. Предстои да се изготвят проекти за тяхното възстановяване и ремонт.

215 436 лв. са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет през месец юни. 150 хиляди лева са предназначени за проектно-проучвателни работи, за ремонт на основните изпускатели и за почистване на 500 метра участъци след язовирните стени на 8 микроязовира на територията на община Ловеч.

Инициативата е с превантивна цел. При предварителен оглед на тези осем язовира е установено, че има потенциална опасност при експлоатацията им. Това са микроязовирите „Гюргевец 1”, „Гюргевец 2”, „Лисец 1”, „Лисец 2”, микроязовирът под село Българене, в Горан – микроязовирът „Зарзаря Дере” – Долен, в Славяни – до кметството и „Момина могила” в землището на Казачево. 65 436 лв. са отпуснати за възстановителни работи на джамия в село Малиново, пострадала вследствие на интензивните валежи през март 2008 г. Провежда се търг за изпълнител.

Отпуснати са и 99398 лв. за възстановяване на храма в село Пресяка.