Почти 30 % от живущите в Плевенско страдат от сърдечни заболявания
Почти 30 % от живущите в Плевенско страдат от сърдечни заболявания / sxc.hu
Почти 30 % от живущите в Плевенско страдат от сърдечни заболявания
45087
Почти 30 % от живущите в Плевенско страдат от сърдечни заболявания
  • Почти 30 % от живущите в Плевенско страдат от сърдечни заболявания

Между 20-30% от населението на Плевенска област страда от сърдечно-съдови заболявания, които са причинени основно от повишени стойности на артериалното налягане. Тези данни представи в интервю за Дарик д-р Огнян Шарбанов, специализант по кардиология към УМБАЛ "Д-р Георги Странски" Плевен.

За да се намалят тези стойности, в Плевен днес стартира кампания за безплатни консултативни прегледи. Повод за тях е отбелязването на 26-ти септември - Световен ден на сърцето. Прегледите ще продължат до 30 септември. Желаещите да се възползват и да измерят своето кръвно налягане могат да направят това всеки ден от 10.00 до 12.00 часа в трите превантивни кабинета - пред Областната администрация, на входа на парк "Кайлъка" и в Кардиологичния кабинет № 405 на Консултативно-диагностичния блок.

Според д-р Шарбанов, много хора не знаят, че имат повишено артериално налягане и целта на инициативата е те да направят проверка на стойностите му. Прегледът служи като червена лампичка на тези, при които се измерят по-високи стойности да потърсят специализирана помощ. Рисковите фактори за повишено кръвно налягане са прекомерната употреба на сол, мазни храни и наднормено тегло. Представителите на силния пол са по-застрашени от високи стойности, като най-рисковата възрастова граница е над 55 години, посочи още специалистът.

По думите му, независимо от това как се чувства човек от време на време трябва да си проверява артериалното налягане, защото появата на каквато и да било симптоматика - главоболие, световъртеж, са късни прояви и показват, че вече има начални увреждания на органи от високото артериално налягане. Подробности чуйте в прикачения файл...