evrei
evrei / obl pleven
Заместник-областният управител Татяна Божинова уважи тържественото възпоменание по повод смъртта на 10 евреи в лагера в Кайлъка през юли 1944-та година. Събитието беше част от поредицата мероприятия, посветени на спасяването на българските евреи по време на Втората Световна война.

evrei
obl pleven

„Спасителите на българските евреи са тихи герои, водени от човещина. Някои са носели храна или вода. Други са крили еврейски семейства в домовете си . Всеки е помагал колкото и както може“, каза Йосиф Меламед – главен секретар на Организацията на евреите в България „Шалом“, припомняйки събитията от времето на Втората световна война. Той подчерта, че плевенската еврейска организация е отличена преди 5 години за това, че близо 3000 от изселените от София през 1943 година евреи, са били настанени в Плевен. „Но днес, наред с признателността на еврейската общност за това хуманно дело, сме се събрали, за да  почетем паметта на едни други наши събратя. Затворени за това че са били противници на тогавашния режим, те намират смъртта си в палеж през 1944 година в лагера в Кайлъка.“, каза Меламед. Пред присъстващите той прочете имената на десетимата загинали и спомена причините, поради, които са били в този лагер.
evrei
obl pleven

Личните си спомени от трагедията разказа господин Калдерон, който тогава е бил едва на 13 години. „Всички се опитваха да излязат през единствения изход от бараката, но беше невъзможно. Пламъците бяха обхванали и изхода, и вътрешността на помещението, където спяхме. Виждах как през вратата излизат горящи хора“, спомни си преживения ужас на 10-ти срещу 11-ти юли 1944 година Калдерон.

evrei
obl pleven

В знак на преклонение пред паметта на жертвите, присъстващите сведоха глави в едноминутно мълчание и положиха венци и цветя пред паметната плоча, издигната в тяхно възпоменание. Участие в събитието взе и кметът на Плевен Георг Спартански.

evrei
obl pleven

evrei
obl pleven

evrei
obl pleven

evrei
obl pleven