Плевенска гимназия ще бъде домакин на състезание за стипендианти на ЧЕЗ
Плевенска гимназия ще бъде домакин на състезание за стипендианти на ЧЕЗ / chez

Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен ще бъде домакин на регионалния кръг в направление „Електроенергетика" от втори кръг на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ". Регионалната надпревара ще се проведе на 12 февруари, съобщиха от Дружеството. Освен Плевен, домакини на такива ще са само ще два града в страната - София и Дупница. Класиралите се на първите две места в първия кръг ученици от всяко училище, ще се борят за продължаване в третия - финален. На регионалния кръг в Плевен сили ще премерят победителите в първия кръг от гимназиите в Плевен, Кнежа и Троян.

Финалният кръг на състезанието ще бъде в края на март, когато 12 победители от втори кръг ще участват в надпреварата, разпределени в 6 отбора. Членовете на отборите, класирани на първите три места, ще бъдат стипендианти на ЧЕЗ за 2016 г. в направление „Електроенергетика". Те ще получат и шанса да кандидатстват с оценката от конкурса в Техническия университет в София, Колежа по енергетика и електроника и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски".

Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ" се провежда за четвърта поредна година. В рамките на инициативата ЧЕЗ предоставя стипендии на талантливи ученици от 12 клас от технически и икономически гимназии в Западна България. Състезанието по електроенергетика и икономика е под патронажа на Карел Крал - регионален мениджър на ЧЕЗза България. То е част от Графика за провеждане на националните състезания по професии през учебната 2015-2016 г. на Министерството на образованието и науката. Целта на конкурса е да предостави възможност на младите хора да демонстрират придобитите знания и практически умения, да осигури условия за реализацията им и стимулира развитието им в областта на електроенергетиката и икономиката.

Информация за регламента на състезанието и периодите на провеждане на отделните кръгове може да бъде намерена на сайта www.stipendiant.com