Плевен възстановява вековна традиция
Плевен възстановява вековна традиция / netinfo

Община Плевен ще възроди 100-годишна традиция като засади дърво по повод един век от обявяване Независимостта на България, съобщи кметът Найден Зеленогорски. Традициите на залесяването водат началото си от 1908 г, когато тогавашният кмет на града Ангел Данов издава постановление да бъде засадена гора в местността “Колодрума” в памет обявяването на България за независимо царство.

Това сочи документ №18 на Общината от 3 октомври 1908 г., разкри Красимир Петров от Регионалния исторически музей. Данните за града от началото на века показват, че тогава Плевен е бил 22-хиледен град с жп линия и телефонна линия, свързваща го със София, появяват се и първите промишлени предприятия.

Други 100-годишни документи показват, че Плевенска Община винаги е подпомагала различни патриотични и национални инициативи като е дарявала пари за издигането на редица паметници. Тази година в Деня на Будителите – 1 ноември Община Плевен ще възроди традицията, като ще засади “копринено дърво” в близост до паметника на Иван Вазов пред училището, носещо името му.

Плевенският градоначалник апелира към всички граждани, неправителствени организации и компании да се включат в инициативата по залесяване. Малък паметен знак ще обяснява идеята, която е да бъде реализирана и въстановена по-устойчиво едновековната инициатива. Дръвчето ще бъде засадено на 1 ноември от 11.00 часа.

Какво показва въпросният документ от 1908 г. и как е изглеждал Плевен в началото на 20 век, чуйте от Красимир Петров в прикачения файл...