Плевен ще председателства РСР на Северозападен район през първите 6 месеца на 2016 г.
Плевен ще председателства РСР на Северозападен район през първите 6 месеца на 2016 г. / obladmin.pleven

На 17-18 декември 2015 г. в град Враца се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, съвместно с Регионалния координационен комитет към него. Заседанието беше открито и ръководено от г-жа Малина Николова - председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район и областен управител на област Враца. Това информираха от пресофиса на Областна администрация - Плевен.

В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати, на „Географика“ ООД, както и представители на академичните среди.

След проведено гласуване, за председател на Регионалния съвет за първите шест месеца на 2016 г. е избран областният управител на Плевен - Ралица Добрева, a за зам.-председател на Съвета за същия период е избран Георг Спартански - кмет на община Плевен.

От "Географика“ ООД представиха Методически указания за изготвяне на Национална концепция за пространствено развитие, Регионална схема за пространствено развитие на район от ниво 2, Регионална схема за пространствено развитие на район от ниво 3 и Концепция за пространствено развитие на община (чл. 7б – 7д от Закона за регионалното развитие).

На заседанието беше актуализиран съставът на представителите на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район в Комитетите за наблюдение на оперативните програми за периода 2014-2020 г.

Пред членовете на Съвета беше представена Програма за трансгранично сътрудничество „Дунав“ 2014 - 2020 г. и информация за планираните процедури по Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г. съгласно Индикативната годишна работна програма за 2016 г.

На заседанието бяха определени представители на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, с които да се осъществява контакт и предоставя информация във връзка с изпълнението на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се.

Председателят на Съвета запозна членовете с получената от Министерски съвет  информация относно осигуряване на съфинансиране и оборотни средства за изпълнение на проекти на областните администрации по Трансгранични, Транснационални и Оперативни програми, по които те са бенефициенти.

Членовете на Регионалния координационен комитет към РСР на СЗР обсъдиха и приеха промени във Вътрешните правила за работата на Регионалния координационен комитет към Регионалния съвет за развитие на Северозападен район.

Представители на Управляващите органи на оперативните програми информираха участниците в съвместното заседание за напредъка по оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, на територията на Северозападен район към месец декември 2015 г.