Плевен отбелязва своя празник
Плевен отбелязва своя празник / archiv.DarikNews

Празничният ритуал по отбелязването на празника на Плевен започна на площад "Възраждане" с издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и Община Плевен, след което свещеници от православни храмове в Плевен отслужиха благодарствен молебен.

Плевен отбелязва своя празник
netinfo

"Искам да поднеса своето уважение и поклон пред вас - хората на Плевен, да ви благодаря, че останахте тук, че всеки ден посвещавате труда си на родния град и се вълнувате от неговата съдба", каза в словото си кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.
"Приветствам от сърце и плевенските младежи за таланта, енергията и амбицията да бъдат полезни на своя град и да го променят към по-добро".
Кметът поздрави и децата на Плевен, "които са най-големият ни стимул да превърнем Плевен в красив и уютен дом за тях и техните родители".

Плевен отбелязва своя празник
netinfo

Той обяви, че поредната сериозна крачка към постигането на тази цел е одобрения преди дни проект на Община Плевен за реконструкция на Централната пешеходна зона на стойност 5 млн. лева.

Димитър Стойков изрази увереност, че до края на юни т.г. ще обяви и одобрението на още два проекта на стойност от над 210 млн. лева.
"Градът ни заслужава съвременен европейски облик и ние ще го постигнем", заяви кметът.

"За нас е чест, че Германия празнува с Плевен. Благодаря на посолството на Германия у нас и лично на посланик Матиас Хьофнер за прекрасната идея да пренесе духа на своята страна в нашия град, представяйки най-доброто от своята история, култура, традиции и бизнес.
Какъв по-добър пример за сближаване на народите в голямото европейско семейство", каза още проф. Стойков.

Райнхард Крап, който е временно управляващ посолството на Германия в България каза: "За мен лично днес е голяма чест да мога да бъда гост във вашия град. Повечето българи знаят много за Германия - за икономическите условия, за условията за работа в Германия, за немския футбол и обичаи. Така е и с повечето плевенчани и за това съвместно с управата на Плевен организирахме поредицата от мероприятия "Германия празнува с Плевен".

Плевен отбелязва своя празник
netinfo

Ние избрахме вашия град, защото Плевен има голямо значение като регионален център и разполага с изключителна инфраструктура за провеждането на такава поредица от събития. Райнхард Крап припомни и 15-годишната връзка на Плевен с град Кайзерслаутерн.

Плевен отбелязва своя празник
netinfo


На официалното тържество, освен представители на местната и държавна власт присъстваха гости от Ростов на Дон, Москва, Кайзерслаутерн и Сеговия, както и стотици граждани. Събитието беше съпроводено с изпълнения на Детски хор "Звъника", Северняшки ансамбъл "Иван Вълев", ансамблите "Дъга", "Мизия", "Нашенчета", "Дружба" и танцовия ансамбъл при НУИ "Панайот Пипков", както и от Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Плевен отбелязва своя празник
netinfo