Племенница на фантаста Любен Дилов от Червен бряг спечели конкурс за най-добър роман
Племенница на фантаста Любен Дилов от Червен бряг спечели конкурс за най-добър роман / archive.dariknews

Деница Дилова от Червен бряг е победителката в Националния конкурс на издателство „Сиела" за Нов български роман. Резултатите от първия анонимен конкурс на издателство „Сиела" бяха обявени на 21 октомври в книжарница „Ciela Books & Music" в столицата.

Ръкописът, с работно заглавие „Непорочна практика", бе избран сред 460-те предложени творби с обещанието, че това ще е следващия любим роман на българите. Победителката спечели 3000 лева първоначален авторски хонорар, разпространение в книжарските вериги на страната и рекламна кампания за популяризиране на автора и книгата.

Деница Дилова е дъщеря на известния червенобрежки художник Веселин Дилов, брат на писателя фантаст Любен Дилов. Израснала е в Червен бряг, но по-късно заминава в Разград, където от 2006 е главен редактор на „Лудогорски вестник". С два свои разказа през 2006 г. печели гласовете на публиката и поощрителната награда от конкурса "Очи за себе си" (ХуЛите), през 2008 г. взема първи места в литературните конкурси на Public Republic и Литературата днес. През 2010 г. печели Първа награда от Осмия конкурс за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine (2010). До момента има издадена една книга - разкази с рецепти „Тънкости на приготвянето". „Непорочна практика" е първия й роман и с него именно става победител в конкурса на издателство „Сиела".

Кметът на Община Червен бряг, Павлин Филльовски поздрави Деница за големия успех. „Ще се радвам да приемете нашата покана да представите новата си книга в Червен бряг. Уверявам Ви, че тук ще намерите радушен прием, както сред събратята Ви по перо, така и от всички четящи хора", написа още в обръщението си г-н Фильовски.

Племенница на фантаста Любен Дилов от Червен бряг спечели конкурс за найдобър роман
netinfo

Веднага след обявяване на наградата, на страницата си във Фейсбук Деница събра десетки поздравления от съгражданите си от Червен бряг. „Трогната съм от топлото и мило отношение, не съм очаквала така да ми се зарадват в Червен бряг", сподели Деница и обеща, първото представяне на романа, след официалната му промоция в София, да е именно в родния й град. Още повече, че част от историите в книгата са свързани с детството й в Червен бряг, с конкретни хора и събития, дали отражение върху оформянето на нейния мироглед и ценности.