Пианистът Любомир Денев сбъдна своя мечта на плевенска сцена
Пианистът Любомир Денев сбъдна своя мечта на плевенска сцена / archive.dariknews

В края на миналата седмица Плевенска филхармония изнесе концерт с необичайното заглавие "Гершуин срещу Любомир Денев". В него публиката имаше въможност да чуе "Кубинска увертюра" и "Рапсодия в синьо" от големия американски композитор Джордж Гершуин.

"За пръв път в Плевен участвах едновременно като солист и диригент на "Рапсодия в синьо" на Гершуин. За мен е много радостно, че специално за Деня на музиката ме поканиха в Плевен да направим този концерт, в който се изявих толкова многостранно като дирижирах и свирих на пиано – соло, както и като композитор".

Това сподели за Дарик известният джазов пианист, композитор и диригент Любомир Денев, който гостува на плевенската публика и на гости на Плевен, дошли специално за концерта.

"Много задължен на оркестъра и на колегите от хора, които се справиха блесящо". Това каза композиторът по повод третото произведение в програмата на концерта - мюзикълът "Алиса в страната на сънищата", който беше и поводът мотото на концерта да бъде именно "Гершуин срещу Любомир Денев".

"Горд съм с това, че мюзикълът “Алиса в страната на сънищата“ е написан през 1987-ма година, че е надхвърлил бариерата на времето и че не изглежда остарял и не е мухлясъл. Това е страшно приятно и виждам, че се възприема много добре от публиката". Композиторът уточни, че през изминалите две години, мюзикълът се играе от студентски състав от Нов български униветритет.

Пианистът Любомир Денев сбъдна своя мечта на плевенска сцена
netinfo

В Плевен беше представен концертен вариант на мюзикъла с малко съкратен текст.

Попитахме композитора какво е за него в днешно време професията музикант и защо "Гершуин срещу Любомир Денев" все пак?

Аз съм си музикант във всяко едно време. Аз друго не знам и това е моят живот. Някои казват, че е трудно днес, но аз не се оплаквам – аз нямам някаква причина да се оплаквам. Избрал съм това поприще и никого не мога да обвинявам, ако не ми върви. Само знам, че човек трябва много да се труди и да постоянства и това е, което съм правил и всъщност друго не знам и не искам – това е, което ме интересува в живота – музиката и изкуството са светът, в който аз живея.

Идеята на заглавието на концерта: „Гершуин срещу Любомир Денев“ е на директора на Плевенска филхармония и не става дума за някакво противопоставяне, а идва от там, че в програмата му участват двама автори – Джордж Гершуин и моя милост и защото аз дирижирам „Кубинска увертюра“ и съм и солист в „Рапсодия в синьо“ така, че тотално се изявявам в музиката на Гершуин, който е един от любимите ми композитори и тук е мястото да ви призная, че тази вечер се сбъдна една моя мечта – да свиря „Рапсодия в синьо“ с оркестър и да я дирижирам от пианото.

Пианистът Любомир Денев сбъдна своя мечта на плевенска сцена
netinfo

Да го направя без диригент беше една голяма авантюра,  която се впуснах и считам, че успях да прескоча летвата, която си бях поставил. Именно за това съм страшно благодарен на Плевенска филхармония за това, че ми съдействаха да се сбъдне тази моя мечта". Концертът, който беше изнесен в Плевн се нарича „Гершуин срещу Любомир Денев“, защото в него участва и творба на Любомир Денев – мюзикълът „Алис в страната на сънищата“ и така двамата автори се срещат на една сцена чрез творбите си.

„Това беше една знаменателна вечер в моя живот“, сподели Любо Денев, който наред с топлите думи, които отправи към колегите си музиканти по повод Деня на музиката каза: „За мен всеки ден е Ден на музиката, защото в моя живот няма други дни“.

Следващата мечта на Любо Денев е да направи концертно изпълнение на операта „Порги и Бес“ от Гершуин.