ПГ по туризъм „Алеко Константинов - Плевен с международна награда
ПГ по туризъм „Алеко Константинов - Плевен с международна награда / dariknews.archive

В навечерието на 24 май учениците от танцовия състав за народни танци „Алеко пее и танцува" при Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов" в Плевен се завърнаха от Александрия, окръг Телеорман, Румъния със специалната награда на журито - плакет и грамоти за най-младия състав от непрофесионалисти и хореограф ученик.

Те участваха в осмия международен фестивал на танцовите състави, който се проведе на 21 май. Поканата отправи съветника на секретаря на Парламента в Букурещ, представител на българското малцинство в Румъния, който беше гост на празника на ПГ по туризъм. Фестивалът се организира от Инспектората по образование на окръг Телеорман, Кметството на Александрия, Дирекцията на младежта и спорта, Университета Валахия, Съюза на българите от Банат-филиал Александрия, телевизии, полиция, пожарна. Домакини на фестивала- конкурс е колежа „Al.I.Cuza" от Александрия.Перфектната организация и координация между всичките институции допринесе за спокойното протичане на фестивала и на много високо равнище.

Историята на състава при гимназията е много кратка - учениците сформират групата за участие в юбилейния концерт послучай 20-тата годишнина на училището. Хореографията е дело на ученика Цветомир Ангелов от 11 г клас, специалност Социална работа с деца и семейства в риск. Негов помощник е ученичката Никол Николова от 9 клас. Координатор на състава е педагогическия съветник Анелия Илиева. Така те са забелязани от гостите на празника и получават покана за участие и на Плевенска сцена.

Във фестивала участваха 35 състава от Румъния, Турция, България. Денят се превърна в празник на народния фолклор. "Празничното шествие на танцовите състави изкара хората на Александрия, за да се насладят на красивите и разнообразни багри на народните носии. Нашите ученици вървяха по улиците и скандираха вдъхновени името на България, развяваха българското знаме и пееха българският химн. Този момент беше незабравим, защото тези млади хора се чувстваха горди, че са българи. А ние, техните учители бяхме щастливи, че сме възпитали такива ученици. На сцената на Университета Валахия нашият състав взриви сцената с дайчово хоро и чичовото. Бурните аплодисменти и скандирвания „Плевен, Плевен" от банатските българи бяха заслужени. Макар създаден само от 2 месеца нашия непрофесионален състав даде всичко от себе си, за да представи достойно училището, града и България. Изключително сме благодарни на Народно читалище „Развитие „, които за втори път ни помагат като ни предоставиха своите костюми, за да можем да участваме. Не всеки е готов на този жест, но те бяха съпричастни към този форум", сподели директорът на гимназията Малинка Маринова.

Народният танцов състав на ПГ по туризъм „Ал.Константинов" гр.Плевен ще продължи да се развива и усъвършенства. Днес повече от всякога на българското училище е нужно да запази българският дух и народните традици, за да си върнем ценностите и добродетелите и да дадем кураж на младите хора, че имат възможности, че са знаещи и можещи и могат да прославят България навсякъде по света. Но и да не забравят, че те са много важна част от развитието на своята Родина и че България разчита на тях.