ПГ по туризъм Алеко Константинов отбелязва 20-годишен юбилей
ПГ по туризъм Алеко Константинов отбелязва 20-годишен юбилей / dariknews.archive

20 годишен юбилей отбелязва Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов" в Плевен. По този повод в деня на създаването на гимназията - 11 април, нейният директор Малинка Маринова, която от 17 години ръководи училището сподели пред журналисти, че в момента в него се обучават 435 ученици, разпределени в 19 паралелки. Направленията, в които се обучават учениците са - „Хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг", професионално направление „Пътувания, туризъм и свободно време", професионално направление „Терапия и рехабилитация" и професионално направление „Социална работа и консултиране".

Едно от постиженията на преподавателския екип в училището е натрупаният опит в организирането и администрирането на работата по много европейски проекти.
В хода на осъществяването им, учениците са имали възможност да се запознаят с европейските институции в Люксембург, Страсбург и Брюксел. Като кулминация директорът определи участието в „Евродепутат за един ден" в Страсбург.

По отношение на материалната база в гимназията Малинка Маринова каза, че са създадени много хубави кабинети по професионална подготовка, в които учениците получават начални знания и компетенции. Това е станало благодарение на Националната програма „Модернизиране на образованието" към МОН.
Така в рамките на 3-4 години е оборудван учебен бар, закупен е училищен микробус, оборудвани са модерна кухня и зала по сомелиерство, хотелски апартамент с лоби бар.

Гордост на гимназията е последният кабинет за Рехабилитация и спа-процедури за новата специалност „Изпълнител на термални процедури" в балнеологични и други възстановителни центрове.

Директорката каза, че около 90 % от завършилите гимназията продължават образованието по специалността си, както и в други сфери.
Според нея всъщност за всеки, завършил гимназията има осигурено работно място, защото навсякъде в хотелиерството има глад за бармани, сервитьори, готвачи, а по Черноморието и за екскурзоводи.

Малинка Маринова подчерта ролята на бизнеса в доизшлайфането на кадрите според спецификата на работата, защото в гимназията се дават основните познания, а останалото е работа на самия бизнес.

Седмичната програма по отбелязването на 20-та годишнина от съдаването на ПГ по туризъм в Плевен включва изяви като конкурси за есе, рисунка и стихотворение, Ден на таланта, викторина за Алеко Константинов, както и Ден на отворените врати, който ще се преведе във вторник - 12 април.

Кулминацията в честването на годишнината е в петък, когато от 11:00 часа ще се състои концерт в ДКТ"Иван Радоев".

Директорът на Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов" Малинка Маринова сподели, че се надява, усилията на екипа да водят към едно разбиране от страна на уениците за това, какво им дава училището.
15 випуска са завършили гимназията до сега като сред тях има елитни мениджъри в емблематични хотели и презокеански лайнери, както и такива, завършили право.

„Равносметката ни е „удовлетворение", но ние ще продължим да гледаме напред", каза директорът Малинка Маринова.