Патриарх Максим и Диана Йоргова стават почетни граждани на Ловеч
Патриарх Максим и Диана Йоргова стават почетни граждани на Ловеч / archiv.DarikNews

Българският патриарх Максим и спортистката Диана Йоргова ще бъдат обявени за почетни граждани на Ловеч, одобри общинският съвет на днешното си заседание.

Негово светейшество, българският патриарх Максим е удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч" заради мъдрото му управление, за това, че винаги е близо до хората, за привързаността му към Ловешкия край, за приноса му в духовния живот на българите и към духовното и културното развитие на Ловеч и във връзка с навършени 40 години от избора му за патриарх.

Патриарх Максим е роден в троянското село Орешак. Той е Ловчански митрополит от 1960 до 1971 година, когато е избран от Светия синод за български патриарх и Софийски митрополит. Обявен е за почетен гражданин на Троян през 2005 и на София - миналата година.

Лекоатлетката Диана Йоргова е родена в Ловеч, от където започва и блестящата й спортна кариера. Като състезател на ловешко физкултурно дружество още през 1961 г. тя е удостоена със званието „Майстор на спорта", през 1974 година става „Атлет на десетилетието". Сребърна медалистка от Европейското първенство през 1966, олимпийски вицещампион е на Летните олимпийски игри през 1972 г. в Мюнхен, през 1973 г. в Ротердам става европейски шампион. На олимпиадата в Токио е шеста в скока на дължина. През 2002 г. Йоргова бе наградена от министъра на спорта по случай 60-годишнината си, но отказа медалите, защото поиска държавата да се намеси в развитието на спорта и апелира за пенсионен фонд за заслужилите спортисти.

Йоргова стана почетен гражданин на Ловеч, заради утвърждаване престижа на българския спорт пред национални и международни институции и по повод нейната 70 -годишнина.

Официалното публично обявяване, вписването в книгата на почетните граждани на Ловеч и връчването на удостоверенията на патриарх Максим и на Диана Йоргова ще стане на тържествената сесия в Деня на Ловеч - 11 май.

Пак тогава за почетен гражданин ще бъде обявен и спасителят от Созопол, Христо Кънчев.