Отново възрастна жена се поддаде на телефонна измама
Отново възрастна жена се поддаде на телефонна измама / archiv.DarikNews

На 21 април около 9:00 часа 83-годишна жена в Червен бряг е получила обаждане на домашния си стационарен телефон и непознат се е представил за доктор Иванов от местната болница. "Д-р Иванов" казал на възрастната жена, че са необходими 1440 лева за спешна оперативна намеса на внучката й, която е с фрактура на крак.

Жената е предала парите в апартамента си на мъж, представил се с името Мариан, изпратен от д-р Иванов. За престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК работата продължава.

От полицията отново призовават хората, да не се доверяват на телефонните измамници. Мошениците непрекъснато измислят престъпни сценарии за ограбване на населението - най-вече възрастни хора. Представят се за лекари, адвокати, прокурори, приятели на любими внуци, синове, дъщери.
Плачат и разказват убедително покъртителни истории, в които жертвата е любимия човек и предлагат великодушно своята помощ за решаване на проблема срещу значителна сума пари. Шокираните възрастни хора се доверяват на поредния безскрупулен измамник и започва трескаво събиране на средства, за да предават спестяванията си с последната надежда, че с тази саможертва помагат на близките си.

"Призоваваме хората да не се доверяват на анонимни обаждания по телефона. Обаждайте се на близките си, ако ви потърсят с предложение да предадете пари или материални ценности на непознати лица. Не вземайте необмислени решения, под въздействие на емоцията. Оказвайте съдействие на органите на реда", съветват от полицията.