Отнемат шофьорски книжки заради неплатени глоби
Отнемат шофьорски книжки заради неплатени глоби / Dariknews.bg

Шофьорските книжки на водачите с неплатени глоби към Пътна полиция ще бъдат отнемани при проверка, за това предупреждават от ОД на МВР.

Съгласно Закона за движение по пътищата, паричните глоби по съставени фишове за констатирани административни нарушения трябва да бъдат изплатени от нарушителите в седем-дневен срок, припомнят от полицията. Ако този законов срок не се спази, се счита за влязло в сила наказателно постановление, което предвижда изплащане на глобите вече в 30-дневен срок.

След този гратисен период от общо 37 дни ако дължимите суми към Пътна полиция не бъдат погасени, при полицейска проверка служителите на реда ще отнемат на място свидетелства за правоуправление. Документите ще се получават от водачите, след като изплатят всички дължими глоби в поделенията на МВР, откъдето са издадени.

Само за изминалата 2010 година статистическите данни сочат, че около 70% от съставените фишове са с неизплатени суми. За подобни дългове само за ден пътните полицаи отнемат по над 15 шофьорските книжки.


От полицията напомнят, че глобите по Закона за движение по пътищата могат да се плащат и по интернет.