rakia
rakia / dariknews.archive
Ударът станал при проверка от митничарски мобилни групи на търговски обекти
Митничари откриха 2 тона незаконна ракия в Бачковския и Троянския манастир. Ударът станал при проверка от митничарски мобилни групи на търговски обекти на територията на Троянския манастир.
Те обаче влезли и в избата на манастира и открили 1500 литра ракия в пластмасови бутилки и бидони без документи за платен акциз, както и 372 бутилки по половин литър без бандерол. От управата на манастира обяснили, че ракията не е с търговска цел, а е предназначена за подаръци.

При друга проверка в Бачковския манастир митничарите открили 360 бутилки по 0,75 милилитра без бандерол, както и 400 литра наливна ракия без документи. Игуменът архимандрит Симон отказа коментар пред камера, но заяви за NOVA, че алкохолът е дарение от физически лица и че няма извършено данъчно престъпление.

Той съобщи, че все още не е получил акта, но ще го обжалва в съда, тъй като манастирът не е търговско предприятие и не може да изисква акциз за всеки дарен литър ракия.

От Агенция "Митници" припомниха, че е забранено държането, пренасянето, превозването, предлагането и продажбата на бутилирани алкохолни напитки без бандерол. От митническата агенция отрекоха, акцията им да е целенасочена срещу манастирите, по скоро имала превантивен характер.