Отбелязваме Световния ден на мира
Отбелязваме Световния ден на мира / снимка: Дарик Плевен
Отбелязваме Световния ден на мира
32789
Отбелязваме Световния ден на мира
  • Отбелязваме Световния ден на мира

Тържествено честване на Световния ден на мира - 21 септември, се провежда днес в Плевен. Организатори на инициативата са Регионалният исторически музей, Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" - Военен клуб Плевен и Съюза на ветераните от войните в Плевен.

На тържеството в зала "Войни за национално обединение" в РИМ с минута мълчание беше отбелязана паметта на загиналите във войните и при различните терористични и бойни действия по света. За първи път общото събрание на ООН обявява честването на Международния ден на мира през 1981 год. по инициатива на Коста Рика. През 2001 год. ООН приема и специална резолюция, призоваваща към ежегодно честване на третия вторник от месец септември като ден на мира, ден без насилие и военни действия.

В Плевен честването е от три части, уточни Иван Смарандов, председател на Съюза на ветераните от войните в града. Първата от тях е запознаване с историята на обявяването на деня за международен, втората част от честванията е посветена на отбелязването на Независимостта на България. За събитията около тази дата и историята по признаване на страната ни за независима държава ще разкаже уредникът на отдел "Нова история" в РИМ Плевен Красимир Петров. Накрая деца от ЦДГ "Щурче" ще изнесат и специална програма, посветена на двата празника.  

Подробности чуйте от Иван Смарандов в звуковия файл.