jertvi
jertvi / gerb pleven
Народните представители от ГЕРБ Владислав Николов и Ралица Добрева почетоха паметта на жертвите на комунизма в лагера в Белене. Своето преклонение изразиха още председателят на ОбС – Плевен от ГЕРБ Мартин Митев, зам.кметът на Белене от ГЕРБ Малинка Ешекова и много граждани и наследници на жертвите на червения терор.

jertvi
gerb pleven

Възпоминателният ритуал започна със заупокойна молитва за душите на загиналите.
В обръщението си към присъстващите областният управител Мирослав Петров заклейми изстъпленията, извършвани в лагера в Белене.

jertvi
gerb pleven

„Винаги, когато идвам на това място сякаш ужасът отново оживява. Нуждата на хората, на наследниците на жертвите и оцелелите след мъченията, да се припомня истината, да се знае от идните поколения бе твърде силна и въпреки дъжда много хора дойдоха да се поклонят пред паметта на загиналите.”, коментира след ритуала народният представител Владислав Николов.

jertvi
gerb pleven

Той и народният представител Ралица Добрева, председателят на ОбС Мартин Митев и зам.кметът на Белене Маринка Ешекова запалиха свещи в импровизирания параклис в едно от помещенията на лагера.
 
В знак на преклонение пред монумента на жертвите бяха поднесени венци и цветя от името на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, от ПП ГЕРБ, местната власт в Белене, организации на репресираните, политически партии и много граждани.