teatar
teatar / dariknews.archive
На 28 и 29 септември в залата на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен ще бъде представена първата в България постановка на пиесата на Пиер дьо Мариво "Островът на робите".
Директорът на плевенския Драматичен театър Васил Василев каза: "Искам зрителят да получи свободата си, защото чрез Мариво се вижда, как чрез размяната на ролите можеш да се превърнеш в господар или в роб. Не богатството и властта са определящи, а любовта към ближния в този свят!".

Режисьор на постановката е директорът на плевенския театър Васил Василев и поставянето на "Островът на робите" е неговият дебют на плевенска сцена като режисьор. Негов асистент в техническата част е режисьорът Биляна Петрова, а в екипа от млади артисти, част от които са дебютанти са: Теодора Кулева, Мария Йорданова, Бориса Сарафова, Йоана Кирчева, Адриан Филипов и Сергей Константинов.

ostrovat
dariknews.bg

"Не искам нищо да внушавам на зрителя. Аз искам той да почувства свободата си и да я получи. Да разбере пътя до свободата и да разбере, защо е роб, защото размяната на ролите - да разбереш, как от господар можеш да се превърнеш в роб и как от роб да станеш господар, което е най-краткият път към славата", каза Васил Василев. "Ти можеш да запазиш своите ценности и можеш да разбереш, че в този свят най-определящото не е богатството, не е властта, а в този свят има само един единствен път и това е любовта към ближния. Едно много просто християнско правило, което ние често забравяме", допълни той.
 
„Доволна съм, че поставяме „Островът на робите“, защото Мариво е автор, който е също класик – комедиоиграф. За България това е голямо предизвикателство, защото тук се показва противопоставянето на господари и слуги. Езикът на Мариво е много специфичен като поетика – с едни много странно завъртяни изрази, характерни за френския език. Затова и стилът на автора се нарича „Маривотаж“. Игрите на думи са в основата на този стил и е предизвикателство да се преведе на български. Категориите, заложени в пиесата са „Свообода, братство и равенство“, каза режисьорът Биляна Петрова. Тя добави, че в България до сега е играна друга пиеса от Пиер дьо Мариво - „Игра на любовта и случая“.

ostrovat
dariknews.bg

Сценографията, костюмите и гримът са дело на сценографа на ДКТ“Иван Радоев“ – Плевен  Константин Вълков. „Бях решил да не правя компромиси, и върху Мариво и „Острова на робите“ направих кастинг с трима сценографи. Константин най-много се доближи до моята идея и много се радвам, че той се вписа в нашия екип“, сподели Васил Василев.

os
dariknews.bg