Осем са секциите за хората с двигателни увреждания в Плевен
Осем са секциите за хората с двигателни увреждания в Плевен / archiv.DarikNews

Мерките, които общинските администрации са предприели във връзка с гласуването на хората с увреждания на опорно-двигателния апарат, разясни пред журналисти Евгения Миланова-Аршинкова - председател на Районната избирателна комисия - Плевен.

Тя обясни, че съгласно решението на ЦИК от 30 ноември 2012 година, всяка общинска администрация е била длъжна до 18 януари 2013-та да представи на РИК уведомителни писма и заповеди, в които са определени тези мерки, които трябва да отговарят на съответните решения на Централната избирателна комисия.

За община Плевен 8 от секциите отговарят на определените изисквания, определени от ЦИК. Това включва подходи, рамки, указателни табели, помещението в което се гласува да бъде на първия етаж, да има отличителни знаци по определени размери.

Секциите в Плевен са в училищата "Климент Охридски", "Интелект", "Пейо Яворов", клуб на улица "Атанас Стефанов", ОДЗ"Снежанка", клуб на бул. "Д. Попов", клуб на ул."П.Р.Славейков" и Драматичен театър "Иван Радоев".

Евгения Миланова каза още, че от община Плевен са посочили и телефони, на които хората с увреждания могат да дават заявка за транспорт за гласуване в изборния ден. Това са: 064 88 12 04 и 064 88 12 97. Заявките могат да се правят през цялата седмица, предхождаща деня на референдума.

Жени Миланова уточни, че всеки гласоподавател с увреждания може да гласува в секция по свой избор като той се вписва в допълнителната страница към избирателния списък и задължително попълва декларация, че няма да гласува на друго място.

На 26 и 27 във всички секции ще има дежурни технически екипи, ангажирани с подготовката и нормалното протичане на Националния референдум.