Община Ловеч предлага Покритият мост да бъде обявен за недвижима културна ценност
Община Ловеч предлага Покритият мост да бъде обявен за недвижима културна ценност / dariknews.archive

Мотивирано предложение до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) Покритият мост да бъде обявен за недвижима културна ценност ще подаде община Ловеч, съобщи кметът Корнелия Маринова. В момента мостът на Колю Фичето е част от Архитектурно-историческия резерват „Вароша" и няма подобен самостоятелен статут.

Администрацията започва подготовката на документацията, която да изпрати в НИНКН заедно с доказателствата и снимков материал за значимостта на този обект. В НИНКН има специален отдел, разглеждащ подобни предложения. След това от там трябва да изготвят становище, което да изпратят до министъра на културата и той със своя заповед да попълни списъка на съществуващите обекти.

След обявяването на Покрития мост за недвижима културна ценност всякаква намеса при обновяване трябва да се съгласува с НИНКН и Министерството на културата, посочи Корнелия Маринова. По думите й общината ще търси възможност за поддръжка външния вид на моста най-вероятно през Министерството на финансите.