Обявиха Втора степен на готовност за дунавските общини в областта
Обявиха Втора степен на готовност за дунавските общини в областта / dariknews

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев обяви втора степен на готовност за общините по поречието на река Дунав на територията на Плевенска област.
Дежурни групи ще извършват денонощно наблюдение на застрашените участъци на предпазните диги и реките Искър, Вит и Осъм. Кметовете на села по поречието на Дунав трябва да организират допълнителни аварийни групи за оказване на помощ на наблюдателите.

При установяване на голяма филтрация и повишаване на нивото на подпочвените води в крайдунавските низини незабавно ще започне отводняване. В готовност трябва да са и доброволните формирования за действие при възникване на наводнение към общините Долна Митрополия, Гулянци, Никопол и Белене, както и аварийните групи на „Напоителни системи" ЕАД - клон Плевен.

Собствениците и наемателите на обекти, които са застрашени от заливане също трябва да подават информация за обстановката. Според плана за защита от наводнения при втора степен на готовност всички дейности се ръководят от областния управител.

При Никопол нивото на река Дунав е 718 см - покачване + 10 см.