/ obladmin pleven
Областният управител на област Плевен Мирослав Петров се завърна от визита в Брюксел. Тридневното посещение  на областни управители от страната в централата на Европейската комисия бе организирано от Представителството на европейската институция у нас.

В рамките на визитата се състоя дебат за бъдещето на Европа и изборите за европейски парламент. Темата за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 година представи Веселина Комитска - Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони".

Обсъдено бе и регионалното развитие и кохезионна политика в периода 2021-2027. Кратка презентация по въпросите на цифровата икономика и общество, представена от Лора Борисова -  Началник кабинет на комисар Мария Габриел, даде актуална и полезна информация на областните управители по тази ключова за региона и ЕС тема.

brussel
obladmin pleven

„Имахме възможност да се запознаем с многогодишната финансова рамка на ЕС, тема от изключително значение за всички страни – членки.”, каза областният управител Мирослав Петров.

Той обърна внимание върху плана за инвестиции за ЕС, т.нар. „План Юнкер” и „предложението, първоначалният тригодишен период, чиято цел е 315 милиарда евро, да бъде удължен до 2020 г. Така инвестициите биха достигнали най-малко 500 милиарда евро”, коментира областният управител Мирослав Петров.

brussel
obladmin pleven

Областният управител на Плевен оцени визитата като изключително полезна с актуалната информация по важни за регионите теми. По думите му за аудиторията е било любопитно да се запознае и с австрийския подход на водене на президенството на ЕС, представен от проф. д-р Клеменс х. Фишър- пълномощен министър Ръководител на департамент на Постоянното представителство на Австрия в ЕС.

В рамките на визитата българската делегация посети и Комитета на регионите.