Ново Възраждане бележи юбилейните 30-ти Лауреатски дни Катя Попова
Ново Възраждане бележи юбилейните 30-ти Лауреатски дни Катя Попова / dariknews.archive

За Плевен е въпрос на чест провеждането на 30-ото юбилейно издание на Международния музикален фестивал „Лауреатски дни „Катя Попова”, с тези думи започна пресконференция за събитието кметът Георг Спартански, който е председател на организационния комитет за Лауреатските дни. Георг Спартански подчерта, че събитието тази година е на изключително високо ниво – и като организация, и като координация, и като селекция на участниците.

Повече подробности за форума даде началникът на отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова, която е и член на организационния комитет. Изпълнителите са от Италия, Полша, Хърватия, Украйна, Русия, Франция, Япония и България.

Лауреатските дни започват на 4 октомври и ще продължат до 9 октомври, като освен концертите, ще има и съпътстваща програма. Фестивалът ще бъде открит с оперния спектакъл „Тоска”, който се посвещава и на 75 години от рождението на Гена Димитрова. Стефка Григорова отбеляза, че след 19-ото издание на Лауреатските дн през 1993 г. до сега, оперни спектакли не е имало.

Цялата организация тази година е дело на обединените усилия на местната културна и бизнес общност, както и общинската администрация. Проектите за всички рекламни материали също са дело на плевенчани - Иван Велчев - Йово, Красимир Коцев и Господин Пейчински.

Ново Възраждане бележи юбилейните 30ти Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

Всеки от участниците ще получи диплом в специално изработен тубус и плакет с логото на Лауреатските дни.

Ново Възраждане бележи юбилейните 30ти Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

Директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски, който заедно с Евлоги Илиев е член на организационния комитет, специално благодари на кмета Спартански за това, че Община Плевен спази традицията и отново организира и подкрепи финансово културното събитие.

"Започваме с операта „Тоска”, защото искаме да дадем нов тласък за връщане на оперното дело в нашия град", подчерта Дяковски. Той допълни, че специално за събитието, в Плевен ще пристигнат примадоната на италианското белканто и дългогодишна партньорка на Гена Димитрова в концерти и оперни спектакли – Бруна Балиони, както и нашата прима Христина Ангелакова.

Меломаните ще чуят концерти на ниво, не по-слабо от това на Софийски музикални седмици или Мартенските музикални дни, заяви още директорът на Плевенска филхармония.

Един от основателите и дългогодишен организатор на Международния музикален фестивал „Лауреатски дни „Катя Попова” Алеко Антонов представи книгата си, събрала историята на фестивала от началото му през 1966 г. до сега. Изданието е плод на осемгодишно издирване и систематизиране на материалите.

Ново Възраждане бележи юбилейните 30ти Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

"Възраждате надеждата ми, че Лауреатските дни ще върнат заслужената не само национална, но и международна слава на Плевен", обърна се към организаторите Алеко Антонов. Той припомни и че още при стартирането си фестивалът е бил първи по рода си в световен мащаб,след което е последван от подобни в Япония и много други страни. Антонав изрази и личното си мнение, че авторитетът на Лауреатски дни "Катя Попова" започва ново Възраждане.

„Моята цел като кмет е да давам възможност на плевенската общественост и общност, на хората, които разбират, да се обединят и да представят събития като Лауреатски дни „Катя Попов”. Всичките ми усилия са насочени към това да върнем гордостта на плевенчани, тяхното самочувствие, такова, каквото го имаха през годините преди. Благодаря за обединените усилия на културните институции, на представителите на бизнеса, на местната администрация, че успяха да координират и канализират работата си, за да представим един такъв продукт като Лауреатските дни. Това е начина да запазим културния си облик. Ръководството на Община Плевен в последните 11 месеца се стреми да представи всички празници по друг начин и се радвам, че хората го виждат и оценяват”, каза кметът на Плевен Георг Спартански.

Ново Възраждане бележи юбилейните 30ти Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo