Никол Галахър: Всеки ден трябва да се борим за свободата на словото
Никол Галахър: Всеки ден трябва да се борим за свободата на словото / archiv.DarikNews

Никол Галахър - пресаташе на американското посолство у нас сподели в Плевен: "Мисля, че в България има репортери и журналисти изобщо, които изпитват натиск под някаква форма, може би от икономическа или пък политическа страна. Според нас в посолството, това се наблюдава често в страната, а както знаете за една демокрация е много важна свободата на медиите и няма как една демокрация да работи без свободни медии".

Според Никол Галахър 23 години преход, погледнати отстрани всъщност не е толкова дълъг период. "Ние в Щатите сме го имали този проблем и все още работим - всеки ден защитаваме свободата на медиите. В България трябва самите българи да се борят за това. Мисля, че от една страна трябва да има хубава среда за журналистите в която да работят свободни и да си вършат работата. От друга страна, когато има някакви ограничения трябва да има много смели журналисти, които вярват в работата си и да работят за това".

Запитана от журналисти, къде е България по пътя към една гарантирана свобода на словото, пресаташето на американското посолство у нас отговори: "Според мен никой няма гарантирана свобода на словото и всеки ден трябва да се борим за това. По - трудно е това в страните, където няма демокрация".

По отношение на обективността на медиите при отразяването дейността на правителството, Никол Галахър каза, че според нея в България има много вестници и телевизионни канали и вероятно тук има проблем с това, на кого те са собственост. "Много е важно в една демокрация да има много голяма прозрачност. Трябва винаги да се знае, кой е собственикът на дадена медия или бизнес".

Никол Галахър обобщи, че в основата на нещата е това, един журналист да уважава работата си и да иска да бъде един истински професионален журналист. "И ако условията не позволяват това, той трябва да се бори всеки ден - това е вашата работа".

 

Никол Галахър Всеки ден трябва да се борим за свободата на словото
netinfo

Никол Галахър беше в Плевен с президента на Американо-Българската Алумни Асоциация Соломон Паси, по повод второ регионално събитие на асоциацията, озаглавено „Ролята на медиите в отразяване на ключови събития през 2012".