/ ThinkStock/Getty Images
В област Плевен няма засегнати нови обекти от заболяването високо патогенна инфлуенца по птиците - нито в 3-, нито в 10-километровата зона около обекта в Славяново, съобщиха от Областна администрация.

Това са посочили на заседание на областната епизоотична комисия заместник-областният управител Татяна Божинова и директорът на ОДБХ д-р Иван Йорданов.

Незабавно са започнати действия по организиране хуманно умъртвяване и загробване на птиците от птицевъдния обект в Славяново, където бе открито заболяването. Одобрена е площадка, изкопните работи се извършват в момента. Дейността стартира на 5 февруари и се планира да приключи за 5-6 дни.

Огнище на заболяването високо патогенна инфлуенца по птиците в Славяново

Проби са взети от всички промишлени птицевъдни обекти. Под възбрана за движение на птици е поставен птицевъдния обект, както и още пет. Кметовете на девет населени места в 3- и 10-километровата зони са известени - Славяново, Коиловци, Мечка, Трънчовица, Бацова махала, Новачене, Дебово, Асеново и Тотлебен.

Там населението е информирано за изискване отглеждането на птици да става само на закрити пространства. Кметовете изготвят списъци на личните стопанства, където се отглеждат птици.

При случай на заболяване и смъртност на домашни птици своевременно трябва да се уведомява общинския ветеринарен лекар или кмета. Повишено е вниманието на регистрираните ветеринарни лекари.

ОДБХ-Плевен извършва проследяване месец назад на "движението" на яйцата от Славяново в търговската мрежа, тъй като обектът е с направление отглеждане на кокошки носачки. Ако бъдат открити наличности, ще се изтеглят от пазара.

Директорът на ОДБХ е информирал областната епизоотична комисия, че няма новорегистрирани случаи на АЧС както при диви, така и при домашни свине в област Плевен.