karmina
karmina / dariknews.archive
„Аз съм много щастлив първо, защото имах възможност да работя това произведение, което ми е любимо още от детските ми години. Освен това съм много щастлив с реакцията на оркестъра на Плевенска филхармония, както и на хоровете, с които работихме – Общински хор „Гена Димитрова“, хорът на Русенската опера, детски хор „Звъника“, както и балетът от читалище "Съгласие" в Плевен.

carmina
dariknews.archive

Мисля, че се получи един прекрасен спектакъл, на всичкото отгоре в градация. В Плевен беше страхотно, като някак си в Ямбол успяхме да го изградим още повече и мисля, че реакцията на публиката успя да покаже, какво сме постигнали, защото каквото и да правим, ние го правим за публиката. Правим го, за да получи публиката онова усещане, което да й даде сили да продължи битката в живота. Мисля, че постигнахме точно това и реакцията след спектаклите показва, че ние сме изпълнили това, за което сме тук и аз вярвам, че ще продължим по този начин напред“.
Това каза за Дарик маестро Найден Тодоров минути след второто представяне само в рамките на няколко дни на "Кармина Бурана" от Карл Орф в съчетание с откъси от популярни симфонични творби в концертите, които се състояха в Плевен и Ямбол.

carmina
dariknews.archive

„Кармина Бурана“ е произведение, което е едно огромно удоволствие за музиканти, певци и за диригент. Знам, че има хора, които не слушат класическа музика, но познават „Кармина Бурана“, без да знаят, че това е тя. Предполагам, че днес имаше в залата много хора, които отначало не знаеха на какво са дошли. И съм много щастлив от тяхната реакция не само за произведението на Карл Орф, но и за симфоничните произведения, които свирихме преди това в програмата, защото това показва, че публиката в България дори, когато не е запозната с програмата, има отношение към класическата, т.е. класическата музика има почва у нас - просто някой трябва да полива тази почва. Тази реакция на симфоничните произведения и на „Кармина Бурана“ показа, че ние имаме какво да правим и има за кого да го правим и това е най-важното, прави ме щастлив и в този момент аз съм обнадежден, че нашата работа има смисъл и че тя има бъдеще“, каза маестро Найден Тодоров.

karmina
dariknews.archive

На 7-ми и 10-ти юни 2019-та г., Плевенска филхармония представи пред публиката в Плевен и Ямбол концерти, в които прозвучаха - Рихард Щраус - „Тъй рече Заратустра“, Григ - „Утро” и „Пещерата на горския цар” от „Пер Гинт”, „Превземането на Рая” от филма „1492-ра” от Вангелис и „Фарандола” от „Арлезианката” от Жорж Бизе, след което с много добър звук и светлинни ефекти бяха представени всичките 25 части на мистичната „Кармина Бурана“ на Карл Орф.
carmina

Представянето на „Кармина Бурана“ на Карл Орф беше осъществено от Плевенска филхармония със съдействието на Община Плевен и Община Ямбол.
В мащабното събитие в Плевен и Ямбол участие взеха музикантите от Плевенска филхармония, Общински хор „Г. Димитрова” с диригент Анелия Дечева, Хорът на Русенската опера с диригент Стелияна Димитрова – Хернани, Детски хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска и Балетна формация при читалище „Съгласие-1869“ с ръководител Маня Николова.
Солисти бяха Мария Маджарова - сопран, Александър Крунев - баритон и тенорите - Андрей Найденов в концерта в Плевен и Георги Султанов в концерта в родния му Ямбол.

karmina
dariknews.archive

По време на нестихващите аплаузи след концерта в Ямбол, тенорът Георги Султанов отправи думи на благодарност към всички като подчерта, че събитие от такъв ранг може да се случи само с диригента Найден Тодоров, който е и директор на Софийска филхармония. „Благодаря на колегите от Плевенска филхармония! Поклон! Вълшебни!", каза тенорът.
Георги Султанов благодари на трите хора, както и на балета, които участваха в концерта като подчерта, че най-големите му благодарности са към публиката.  

carmina
dariknews.archive

karmina
dariknews.archive

carmina
dariknews.archive

karmina
dariknews.archive

carmina
dariknews.archive

karmina
dariknews.archive

karmina
dariknews.archive

karmina
dariknews.archive

carmina
dariknews.archive

carmina
dariknews.archive

karmina
dariknews.archive

karmina
dariknews.archive