Най-доброто от балканското кино гледаме в Плевен през август
Най-доброто от балканското кино гледаме в Плевен през август / dariknews.archive

Община Плевен и Фондация „Балканика" ще представят Дни на игралното кино от Балканските страни. Всеки петък и събота през август, а последната седмица - и в неделя, в Летния театър в парк „Кайлъка" от 21:00 часа ще се излъчват филми, участвали в престижния Фестивал за филми от Югоизточна Европа SEE A PARIS, провеждащ се във френската столица. Прожекциите са безплатни. Това съобщиха от пресцентъра на Община Плевен.

Дните на балканското кино стартират на 7 август /петък/ с романтичната комедия, изпълнена с хумористични обрати, „МЕСТНИЯТ ВАМПИР" от Черна гора. Режисьорът е Бранко Балетич, сценарист - Бранко Ковачевич , участват: Стела Цеткович, Гордана Гаджич, Зана Гардасевич.

"Местният вампир" е филм за млад човек, затънал в дългове от хазарт, който търси начин да избяга от преследвачите си мутри. Той и майка му съчиняват отчаян план за бягство - решават да инсценират смъртта на младежа. Двамата имитират погребение, а след него синът се крие на тавана на къщата им. Когато той се измъква, за да посети приятелката си, е забелязан от съседите, които стигат до заключението, че съкварталецът им е вампир, възкръснал от мъртвите. Не минава много време и новината за „истинския вампир" привлича вълни от туристи, включително и мафиотите-преследвачи, които, обаче, не са изцяло убедени в реалността на цялата тази вампирска история...

На 8 август /събота/ плевенските зрители ще видят турската драма „ПЛОДОВЕТЕ НА НАРА". Режисьор: Юмит Юнал, сценарий - Юмит Юнал, в ролите: Сера Йълмаз, Фалци Азуман, Ирем Алтюг, Идил Фират.

Ние всички се различаваме един от друг като семена от нар: но все още сме като едно цяло - събрани като в плод. Сплотява ни кората на вярата: вярата, че сме един до друг. Но какво ще стане ако започнем да се съмняваме във всичко и нашето доверие един към друг се разруши?... Какво ще стане, ако изгубим чувството за справедливост? ... Или ако се стремим само към нашата собствена справедливост?... Няма ли семената да се разпръснат навсякъде като от разпукан нар?

"Плодовете на нара" разказва историята на една жена, която търси собствено правосъдие за дъщеря си, станала жертва на лекарска грешка. В същото време се оказва, че нещата са много по - сложни и всъщност надали можем да постигнем истинска справедливост. "Плодовете на нара" поставя въпросите за справедливостта на четирима души с различни вярвания, надежди и упования.

След прожекциите фирмата концесионер на Летния театър „Импорт-експорт 2000 - Величко Великов" осигурява безплатен транспорт за зрителите от паркинга при ресторант „Двете сърнета" през централната градска част до жп гарата.