Над 250 участници от 10 страни идват за първият Маратон на приятелството в Плевен
Над 250 участници от 10 страни идват за първият Маратон на приятелството в Плевен / archive.dariknews

 

На 28 септември 2014 г. ще се проведе Първият Маратон на Приятелството в Плевен (www.plevenmarathon.com), организиран от Спортен клуб Бегач (www.begach.com), Eyes-Open и Община Плевен, съобщиха от пресцентъра на общината.

„Целта на организаторите е да популяризират активния начин на живот, да привлекат добри професионалисти и аматьори от цял свят с много добра организация и да дарят на плевенчани и гостите на града едно прекрасно преживяване. Маратонът на приятелството цели да обединява, а не да разделя хората", споделя Станислав Георгиев, основен организатор на маратона.

„Той прави също така препратка към събитията отпреди 137 години, когато през лятото на 1877 г. в боевете за Освобождението на Плевен по време на Руско-турската война загиват близо 20 хиляди воини . Отправя предизвикателство към всички онези, за които 42.2 км изглеждат непреодолима цел. Амбицията ни е да обезпечим високо качество на маратона, да го направим традиционен, да привлечем едни от най-добрите в този спорт в света и да популяризираме бягането на открито в България".

Дистанциите, в които се очаква да се състезават над 250 души са: класически маратон (42.2 км), полумаратон (21.1 км), щафета от 2 души по 10.1 км и 3 км крос. Трасето на маратона и полумаратона е сертифицирано от Българската федерация по лека атлетика. Времето на състезателите ще се измерва с електронна система. Маршрутът е разнообразен и труден с положителна денивелация от над 500 м.

Състезателите ще минават през центъра на града, парк „Кайлъка", ще стигнат до с. Гривица (до Мавзолея на румънските воини), с.Ясен (ще минат по историческия мост, където Осман Паша е предал сабята си и с това е признал поражението преди близо 140 години) и ще финишират на площада в центъра на Плевен.

Ще участват състезатели от над 10 страни - Китай, Корея, Холандия, САЩ, Англия, Гърция, Румъния, Сърбия, Португалия, България. Очакват се над 30 румънци да се състезават, отдавайки почит на загиналите румънски воини, сражавали се преди 137 години в боевете край Гривица.

Както всички събития на ‘Бегач', така и този маратон подкрепя социална кауза - закупуване на оборудване за Монтесори стая за деца с аутизъм и други умствени увреждания в Плевен и местната фондация БАЛИЗ. Сумата, необходима за целта, е 10 хил.лв.

Посланици на маратона са Мина Ламбовски, основател на Дневен център „Тацитус" за работа с деца с аутизъм и специални образователни потребности (http://plevenmarathon.com/ambassadors/мина-ламбовски и www.autism-bg.info/) и Илие Рошу (http://plevenmarathon.com/ilie-rosu/), основател на серията исторически за Румъния маратони (в която влиза и Маратонът на приятелството в Плевен) и известен с това, че е избягал близо 100 маратона по света, носейки знамена. Ще го видим и в Плевен с българското и румънското знаме.

Тези, които биха искали да изпитат възможностите си и да участват, все още могат да го направят на http://begach.com/registration/pleven-marathon/.