Над 133 хил.лв. са събрани от продуктова такса от опаковки за 2008 г.
Над 133 хил.лв. са събрани от продуктова такса от опаковки за 2008 г. / netinfo

191 фирми са проверени през 2008 г. от експертите от направление “Управление на отпадъците” в РИОСВ Плевен във връзка с прилагането на Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки. Това съобщиха от инспекцията в града.

При проверките е установено, че за годината фирмите са внесли като такса за опаковките 133 675 лева. За 33 от проверените фирми е установен, че членуват в организации по оползотворяване. Фирмите имат задължения по тази наредба да заплащат продуктова такса за пусканото количество опаковани стоки, опаковки и опаковъчни материали. Таксата се внася в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на МОСВ. 55 414 лв. са постъпили в ПУДООС като продуктови такси след дадени от РИОСВ Плевен предписания по Наредбата за третиране и транспортиране на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти. Над 446 000 лв. са постъпленията от такса по Наредбата за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.

Сумите, които се събират като продуктова такса по тези наредби, се инвестират в инициативи и проекти за управление на отпадъците – например за разделно събиране, за почиствания на площи от замърсявания и други.