Н.Зеленогорски: Влизането ни в чакалнята на еврозоната ще осигури спокойствие в банковата система
Н.Зеленогорски: Влизането ни в чакалнята на еврозоната ще осигури спокойствие в банковата система / dariknews.archive

"Реформаторският блок няма да подкрепи Димитър Костов за подуправител на БНБ на мястото на отстранения Цветан Гунев заради източването на КТБ. Димитър Костов беше министър на финансите в трудно време, когато фалираха 13 банки - не сме забравили това. Ще убедим колегите от другите политически сили, че трябва да се търси друго решение". Това каза в коментар за „България он еър" Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите", съобщиха от пресофиса на движението.

По думите му, УС на БНБ носи своята отговорност за кризата с КТБ, а ръководството на БНБ трябва да направи вътрешно преструктуриране и да заработи по-ефективно. Зеленогорски каза, че България има и други професионалисти, които могат да заемат отговорния пост, за да може обществото и цялата система да са спокойни.
„Трябва промяна и затова е по-логично да се търси по-добро решение за подуправител", категоричен е съпредседателят на групата на Реформаторите.

Той подчерта, че влизането по най-бързия начин на България в чакалнята на еврозоната и в Европейския банков надзор са гаранция, че спокойствието на банковата система ще е осигурено. Трябва да сме активна част от европейските институции и механизми за контрол, категоричен бе Зеленогорски. Попитан за икономическите рискове пред страната той добави, във финансов план няма опасност, защото приходите са добре заложени и реалистични. Няма да има срив на приходите, а разходите са в рамките на 3 % дефицит, категоричен бе той.

По думите на Найден Зеленогорски, рисковете са във външнополитически план с напрежението в Украйна, Гърция, бежанските потоци и Ислямска държава, но дори на фона на това има тенденция за възстановяване на българската икономика, която
трябва да се отчита.

„Бяха „отпушени" еврофондовете, договарят се на финалната права европейските програми, още тази година започва усвояване на средствата, като правителството и мнозинството правят възможното да се стигне до усвояване на 5 млрд.лева още през 2015, каза той.

„Това е мощен фактор за българската икономика и инфраструктура, подчерта той и призова да не се истеризира политически по темите с командния център на НАТО у нас и усложнената обстановка в Украйна, защото това се отразява и на инвестициите.

Бизнесът иска справедлива и сигурна правна среда и спокойствие и приетата Стратегия за съдебната реформа ще бъде силен тласък за инвеститорите, обясни още Зеленогорски. Работим за премахването на ограниченията за бизнеса и има стабилно парламентарно мнозинство, което
да подпомогне екипа на министър Лукарски в тази му цел, добави още
съпредседателят на Реформаторите.