Министър Масларова: Близо половин милиард лева ще се насочат по програми за заетост
Министър Масларова: Близо половин милиард лева ще се насочат по програми за заетост / netinfo

Още 42 000 души ще минат до 15 юни на намалено работно време по правителственото Постановление 44, това съобщи в Плевен министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Екипите на министерството са осигурили близо 200 млн. лв. безвъзмездна помощ от европейските фондове, които са насочени специално към заетостта.

„Това няма да са само пасивни мерки, т. е. четири часа, за които ние да плащаме средства. За останалото време хората ще се квалифицират така, както работодателите преценят, че ще бъдат необходими след пет месеца. Тоест, програмата няма да е за три, а за пет месеца и хората няма да получават 120 лв., а 132 лв. върху това, което дава работодателят", поясни Масларова.

Отделно от това, пак с пари от европейските фондове по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", се увеличават с нови 8 000 жените в предпенсионна възраст по програма „В подкрепа на майчинството", по която ако не им  достигат точки за пенсиониране, безработни са и имат внучета, ще могат да ги гледат срещу заплащане.

Готова е и програмата за хора, които са съкратени след 1 ноември 2008 год., по която 40 000 души ще преминат курс на обучение, след което държавата ще плати чрез еврофондовете на работодатели, които да ги наемат за девет месеца на работа. С това ще се гарантира работа за още година на тези хора, поясни социалният министър.

Така парите, които правителството насочва по програми за заетост, стават близо половин милиард лева, обобщи министър Масларова. Тя беше в Плевен, за да се срещне с областния управител Цветко Цветков и с плевечани, пред които да поясни предстоящите новости.