Международно състезание по силов многобой провеждат край Горни Дъбник
Международно състезание по силов многобой провеждат край Горни Дъбник / dariknews.archive

На 24 октомври Горни Дъбник ще бъде домакин на международно състезание - финал на Европейско първенство по силов многобой „Европейска купа", което ще се проведе в парк „Ген. Лавров" край село Горни Дъбник.

Мотото на състезанието е „Силните срещу дрогата". Надпреварата се провежда в памет на загиналите в битките край Плевен и Горни Дъбник, руски и финландски гвардейци по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./.

Един от състезателите - Константин Илин /България/, е водач в генералното класиране на кръговете за Европейската купа. Това от своя страна е гаранция за огромен интерес от страна на зрители и се очаква да присъстват над 3000 души. Очакването е, българският състезател да спечели финала и Купата на Централна Европа.

Специални гости на състезанието ще са посланиците на Русия, Финландия, Полша, Румъния, Унгария, Беларус и Сърбия. Сред официалните лица ще са и проф. д-р Венелин Цачевски, автор на публикации в областта на историята, развитието на външната политика на България и др. Участници в атрактивното състезанието ще са Иван Хрировси - Беларус, Владимир Тсифра от Украйна, Роберт Сирвус от Словакия, Юка Мати-Ярви от Финландия, който е настоял надпреварата да се проведе край Горни Дъбник, Акос Чати от Унгария, Ален Радошевич от Сърбия, Алекс Аргинтеансу от Румъния и Константин Илин от България.