Мария Габриел: Привлякохме вниманието на най-активните еврокомисари
Мария Габриел: Привлякохме вниманието на най-активните еврокомисари / archive.dariknews

"Българска е идеята за директна субсидия на пчелни семейства и съм сигурна, че тя ще има развитие. Преборихме се за забраната на някои пестициди, а в европейския парламент още говорят за качеството и разнообразието на българския мед, представен в края на 2012 г в Брюксел".
Това каза евродепутатът Мария Габриел, която бе сред официалните гости на церемонията по откриването на международно изложение - договаряне "Пчеларство - Плевен 2014".

Тя посочи, че България е успяла да привлече вниманието на двамата най-активни еврокомисари - по земеделието, както и комисарят по здравеопазването, който само преди дни е изразил мнение, че до сега е липсвал механизъм, който да контролира вноса на фалшифициран мед в Европейския съюз, но след като българските пчелари са обърнали внимание върху проблема, предстои създаването на такъв механизъм.

Мария Габриел каза, че за нея това изложение е символ на някои предизвикателства пред пчларството като организация, единомислие и единодушие в действията, тъй като силният глас се постига чрез обединение.
Тя посочи и необходимостта от диалог между поколенията, секторите и производителите на технологията със самите производители на мед и не на последно място подкрепата на националните и европейските институции.

По-късно, на среща със земеделски производители евродепутатът очерта приоритетите на Европейския парламент в програмния период 2014-2020, като посочи като изключително важни за страната мерките - Млад фермер и Озеленяване.

Мария Габриел Привлякохме вниманието на найактивните еврокомисари
netinfo

Срещата на евродепутатът Мария Габриел със земеделските производители в Плевен бе инициирана от ГЕРБ - Плевен.