Луковит отбелязва рождението на бащата на Дунавското хоро - Дико Илиев
Луковит отбелязва рождението на бащата на Дунавското хоро - Дико Илиев / netinfo

Поредица от инициативи по повод 110-годишнината от рождението на големия български композитор Дико Илиев, организира община Луковит. Той е роден на 15 февруари в луковитското село Карлуково и там е написал едно от най-известните си хора, Искърското.

Инициативите започват с кратки тържества в училищата, по време на които учениците ще бъдат подробно запознати с творчеството на композитора. Планирана е и среща на ученици с внука на композитора, който носи неговото име. Предвидено е тържествено представяне на преиздадената книга на Цветана Маркова „Дунавско хоро, закичено с алено мушкато”, което ще бъде направено в родното село на Дико Илиев, заедно с концертен спектакъл на Оряховски духов оркестър и танцов състав.

В дългосрочен план са набелязани и голям спектакъл и дефилета на духови оркестри, които ще представят музиката на композитора. Предстои и издаването на алманах по повод 110-годишнината на град Луковит, Дико Илиев и Димитър Талев.

Тържествата в Луковит ще се проведат паралелно с отбелязването на годишнината в Оряхово, където е преминала по-голямата част от живота на твореца.