Ловешкият кмет разпореди мерки за предотвратяване на горски пожари
Ловешкият кмет разпореди мерки за предотвратяване на горски пожари / archive.dariknews

Със своя заповед кметът на Ловеч Минчо Казанджиев разпореди на кметовете и кметските наместници в населените места мерки за предотвратяване на горски пожари, съобщиха от пресцентъра на общината. Той нарежда да бъдат уведомени земеделските производители във всяко село и местното население за задълженията им по опазването на горите от пожари.

Забранява се изгарянето или друга форма на неконтролирано обезвреждане, изоставяне и нерегламентирано изхвърляне на отпадъци върху почвената повърхност, включително на селскостопански отпадъци. Забранява се изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци върху почвената повърхност. Не се допуска паленето на огън на по-малко от сто метра от границите на горските територии, натрупването на остатъци от земеделски култури на разстояние по-малко от десет метра и складирането на груби фуражи на по-малко от петдесет метра от горите. Земеделските култури и трайните насаждения, разположени в горските територии и граничещи с тях, да бъдат оградени с минерализована ивица с ширина не по-малко от два метра, изградена в границите на земеделското ползване.

Казанджиев изисква от кметовете и кметските наместници в селата да съдействат на служителите от Държавното горско стопанство при изпълнение на техните задължения по Наредба 8 за условията и реда за защита на горските територии от пожари. При забелязан пожар, се нарежда още в заповедта, да се съобщи на тел. 112 и да се уведомят органите на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението".

Заповедта на кмета е на основание Закона за местната администрация и местното самоуправление, Закона за почвите, Наредба 8 за условията и реда за защита на горските територии от пожари и писма на директора на Северозападно държавно предприятие - Враца - Държавно горско стопанство - Ловеч.