Ловешка област става световна зона на планинската вода
Ловешка област става световна зона на планинската вода / dariknews.archive

Ловешка област ще бъде обявена за световна зона на планинската вода по предложение на проф. Игнат Игнатов. Това ще стане по време на петото издание на Дни на планинската вода и лечебния туризъм в Тетевен, което ще бъде открито от областния управител на Ловеч д-р Мадлена Бояджиева на 11 юни, съобщиха от пресцентъра й. Форумът се организира от Научноизследователския център по медицинска биофизика.

Според организаторите обявяването на региона за световна зона на планинската вода ще спомогне за по-ясното му идентифициране в информационното пространство за планински туризъм с добре изградена инфраструктура и еко пътеки.

Според проф. Игнатов планинската вода не е добре позната и изучаването и популяризирането на това богатство от планински извори, както и поставянето на указателни табели е от обществена полза. На форума една от темите ще бъде термалните извори в областта.

Досега в предишните четири издания на Дните на планинската вода и лечебния туризъм са участвали представители на Австрия, Германия, Дания, Израел, Македония, Русия, Унгария, Франция и Швейцария. Форумът е открит и от организационния екип очакват към него да проявят интерес и представители на общините от Ловешка област.