Ловешка фирма спечели конкурса за ефектното осветление на скалните венци
Ловешка фирма спечели конкурса за ефектното осветление на скалните венци / netinfo
Откритият конкурс за възлагане на обществена поръчка „Ефектно-динамично осветление на скални венци и река Осъм – град Ловеч” бе спечелен от ловешка фирма. Офертата на фирмата за строително-монтажните дейности е на стойност 167 923,50 лв. с ДДС.

Проектът за осветяване на скалните венци на Стратеш и река Осъм се финансира по проект „Красива България” на Министерството на труда и социалната политика. Той е на обща стойност 186 851,65 лв., от които 93 425, 83 лв. осигурява МТСП, 70 000 лв. от републиканския бюджет и 13 425, 83 е делът на общината. Предвижда се над вратата на крепостната стена над Ловеч да се монтира цветно осветително устройство, тип „търсещ прожектор”. Между зъберите на крепостните стени ще има допълнителни светлинни ефекти. Ще се монтира и специализиран прожектор за проектиране на предварително изготвени образи и картини върху повърхността на стената. С нова апаратура с дистанционно управление ще се дооборудва съществуващото електрическо табло.

Проектът е продължение на реализираното ефектно осветление на Ловешката крепост през 2005 г, на паметника на Левски и Покрития мост през 2007 г. Идеята е чрез светлинните ефекти да се осъществи връзка между крепостта, Покрития мост, хълма Стратеш и централната градска част. Реализирането на проекта ще даде възможност музикалният спектакъл, който съпровожда светлинното шоу, да се обогати и с прожектирането на стената на въздействащи образи и фигури.