Кризисен център приютява деца и семейства в риск
Кризисен център приютява деца и семейства в риск / netinfo

Новият проект, по който ще работи Сдружение “Център Отворена врата” Плевен беше представен в Плевен. Тази неправителствена организация развива своята дейност от осем години. Работи съвместно с държавни местни институции и организации от неправителствения сектор.

За да развива дейностите си Сдружението ползва сграда, предоставена от Общината. Там са изградени Консултативен и Кризисен център. Екип от специалисти предоставя информация за административните и съдебни процедури , който уреждат подпомагането и защитата на жертвите на насилие.

Новия проект се нарича “Пилотен модел за създаване на национална мрежа за предотвратяване насилието над деца и семейства в риск”. Той е на стойност 147 000 евро. Проектът се финансира по програма “ФАР” - Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи”.

Основната цел на проекта е предотвратяването на насилието над деца и семейства в риск като им се предоставят алтернативни услуги. По проекта ще работят три организации-“Център Отворена врата” Плевен, Фонд по превенция на престъпността ИГА Пазарджик и “Младежки форум 2001 Разград. За същността на проекта чуйте от председателя на управителния съвет на -“Център Отворена врата” Плевен Златка Мачева /в прикачения файл 1/

В Пилотния модел за създаване на национална мрежа за предотвратяване насилието над деца и семейства в риск ще работят три структури. Това са Открита телефонна линия, Кризисен център и Консултативен център. Каква работа се върши в консултативния център разказа Цветана Петкова / в прикачения файл 2/

Проектът е с продължителност 14 месеца – от април 2008 до юни 2009 година. В края му ще бъде издадено Общо ръководство за прилагане на модела и ще се проведе Национална конференция, на която ще бъдат представени и дискутирани резултатите по проекта. Моделът ще бъде предложен на правителството на Република България за национална реализация.