Кредиторите на “Автобусни превози” се събират на първо заседание днес
Кредиторите на “Автобусни превози” се събират на първо заседание днес / Дарик Плевен

Първото събрание на кредиторите на общинското дружество "Автобусни превози" ще се проведе днес в Окръжен съд Плевен. Това става след като през месец август магистратите решиха да бъде открито производство по несъстоятелност за дружеството и беше назначен временен синдик, който е от регион Враца. Събранието на кредиторите започва в 10.00 часа, то ще се проведе при закрити врати, уточни съдия Силвия Кръстева, пресаташе на съдебната инстанция.

По време на срещата днес трябва да бъде представен отчет от временния синдик за състоянието на фирмата, ще се гласува избор на постоянен синдик и ще бъде избран комитет на кредиторите. Така съдбата на общинското дружество "Автобусни превози" вече окончателно ще се решава от съда, от хода и вида на съдебните процедури зависи и изплащането на парите на работниците.

Според представена през юли в Окръжен съд Плевен икономическа експертиза за състоянието на фирмата стана ясно, че дълговете на дружеството са за 2 млн. 489 хил. лв., а стойността на имуществото е едва 1 млн. и 300 хил. лева.

За неизплатените си повече от година и половина трудови възнаграждения бившите работници на "Автобусни превози" потърсиха помощ от Общинския съвет в Плевен на сесия още в края на месец януари тази година. На среща при кмета Найден Зеленогорски през юни стана ясно, че над 300 хил. лв. е само главницата на сумата, която фирмата дължи за неизплатени заплати на повече от 80 служители.