lubka alexandrova
lubka alexandrova / dariknews.archive
Великолепен израз на колектива на СУ Крум Попов на почит към родното училище на признателност към учителите и всички допринесли за неговото достойно място в живота ни през изминалите 95 години  бяха дните от 25 септември до 1 октомври  в град Левски.
Празничният концерт на СУ "Крум Попов" на 1 октомври – Традиции и съвременност, бе кулминация на поредицата от прояви посветени на най-голямото училище в общината съхранило искрата любородна, за да пребъде обичта към родния език и родното място, обичта към България. Изключително вълнуваща седмица за срещи на поколенията, за равносметка на  изминалия път и изява на талант и успехи.

С благодарност за прекрасните, емоционални  юбилейни дни   и гордост  кметът на Община Левски Любка Александрова поздрави и поднесе паметен подарък-голям портрет на цар Симеон Велики. Пред вековния юбилей на училището ,което ни дава наука ,просвещение ,мечти и бъдеще отправяйки  препратка към  симеоновия Златен век и пожелание, на многая лета да бъде люлка на българщината.
Светослава Илиева –ст.експерт в РУО –Плевен поздрави от свое име и прочете поздравителен адрес от Началника на РУО Плевен –Албена Тотева.
Сред гостите бяха и  зам.-кметовете на общината инж.Кольо Домеников - член на Обществения съвет на СУ „Крум Попов”и Евгени Ненков, гл.експерт „Образование ,култура и спорт” Петя Чолакова, Полина Дончева –Председател на Обществения съвет,директори на училища от община Левски.
„…Днес е празник на всички ,за които стремежът към знание е постоянна потребност.Това е ден на почит и признателност към онези ентусиасти вградили в темелите на 95 годишното ни училище мечти  и надежди”-каза в приветстваното си слово директорът на училището Валентина Дженева .Доказателство за развитието и утвърждаването на училището и негова  гордост са постиженията на учениците в различни области и реализирането им в живота.Където и да отидат възпитаниците на училището носят силата на духа на своя патрон Крум Попов, огъня на първосъздателя на гимназията ,дързостта на младостта.
СУ „Крум Попов”  получи поздравителен адрес  от МОН  и обещание в деня на Народните будители -1 ноември ,представители на министерството  да дойдат в училището.
 За своето достойното място в системата но образованието ,грижа за духовно израстване на подрастващите и висок професионализъм в дните на юбилейното честване училището получи многобройни поздрави и благодарности от училища в град и община Левски , Свищов и Белене ,от НЧ”Георги Парцалев-1901 и читалища в общината ,от Мария Гарнизова –Нинова ,учители .
Татяна Йорданова, възпитаник на училището, в момента студентка в СУ "Св. Климент Охридски"специалност журналистика и стажант в БНТ посвети  и прочете есе за  своето училище.
Празничният ,юбилеен концерт на СУ”Крум Попов”показа  таланта на ученици и учители,  обичта им към родината, ентусиазма и волята  за просперитет на училището.
За гостите на празника имаше емблематични подаръци поднесени сърдечно от директора Валентина Дженева и зам.-директора Наталия Чингова.
Музикално –поетична програма на 25 септември  постави началото на проявите посветени на юбилейната годишнина , а в  Юбилеен час на класа  на 26 септември се проведоха срещи на учениците с бивши възпитаници на училището.
Празничен масов крос и състезания между отбори на учители и ученици на спортната площадка  бяха  силно емоционално преживяване на 27 септември .
„Среща на поколенията”Тържествен педагогически съвет на 28 септември събра учителите от СУ”Крум Попов” отдали  много години от живота си на образованието и възпитанието на подрастващите .Изключително емоционална среща за спомени ,размисли ,равносметка и признателност, която ръководи Дора Давидова учител по български език и литература с дългогодишен опит и духовен наставник на младите.
Любка Александрова  - успяла ученичка на  СУ”Крум Попов”  , втори мандат кмет на общината, отзивчива, с желание да помага на образованието ,безспорен факт ,който радва всички ,  изрази своята благодарност към учителите и училището.  ”Няма как да не съм съпричастна към образованието ,към нуждите на всички училища в община Левски,защото аз така съм възпитана от вас,скъпи мои учители,че училището ,че образованието е най-важното нещо ,което дава възможностите на човека.”каза Александрова и благодари на своята първа учителка г-жа Попова с радост ,че я вижда .Благодари на  всички вдъхновили  обичта и стремежа,който сега дава своите плодове.
В Честването на 95-та годишнина на СУ”Крум Попов”  в град Левски взеха участие състави от града и общината с прекрасна изява на талант и съпричастие към празника  и образованието.