valja
valja / obshtina love4
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова и космическият глас на България Валя Балканска засадиха дръвче на празника на ловешкото село Старо Стефаново, което е архитектурен резерват. Вечнозеленото дръвче е в близост до храма „Рождество Пресвета Богородица”, чийто двор традиционно приютява местни и гости на празника.
„Обичам това място, обичам хората на Стефаново, обичам този празник, защото ме зареждате със сила да вървим напред. Защото духът български ни пази и ни дава сили. Песента на Валя Балканска вече 50 години лети в Космоса. Поклон пред това, което тя прави за България. Такива българи пазят българския дух, такива хора са ни нужни”, каза в приветственото си слово кметът Маринова.
Изпълненията на Валя Балканска и гайдаря Петър Янков пък бяха посрещнати с радост и изпратени с аплодисменти. Изви се и кръшно хоро, имаше гърмежи и развети национални знамена, а Петър Янков изнесе от сцената необичаен словесен урок по родолюбие.
За трапезата беше приготвена курбан чорба от агнешко с над 300 порции, които бяха осветени от отец Петър. Както и друг път, беше организиран базар с разнообразни стоки, повечето ръчна изработка, даваха се уроци по грънчарство, имаше и детски кът.