Как се изчислява квотата на Хеър-Ниймайер, по която се разпределят мандатите
Как се изчислява квотата на Хеър-Ниймайер, по която се разпределят мандатите / archive.dariknews

Методът на най-големия остатък, известен още като метод на Хеър-Ниймайер е начин за разпределяне на мандати между политически партии при провеждането на избори по пропорционална избирателна система с кандидатски листи.

В България методът на най-големия остатък често се противопоставя на метода на най-високата средна стойност, известен още като метод на Д`ондт.

Характерно за метода на най-големия остатък е, че е благоприятен за малките партии/политически плурализъм/, докато метода на Д'Ондт/d'Hondt/ дава повече мандати на големите партии/стабилност на управляващото мнозинство/.

Ето, какво още пише в днешната преса в Плевен:

Как се изчислява квотата на ХеърНиймайер по която се разпределят мандатите
netinfo

Как се изчислява квотата на Хеър-Ниймайер, според която се
разпределят деветте мандата в Плевен

Къде полицаи от Кнежа откриха откраднат и обявен за
общодържавно издирване „Фолксваген"

Колко акта са съставили до вчера и какво отнемат от нарушителите
служителите в Горското стопанство

Кои ценни архивни документи и книги, съхранявани в РИМ, подпомагат
дейността на групата съветници за Дойран

Какво е истинското име на Onyxdj, който стана първи в категория
Free-style на национален фестивал в Русе

За кой път, колко ученици и от кое училище успяха да се докоснат
до хилката и бялата топка

Как се изчислява квотата на ХеърНиймайер по която се разпределят мандатите
netinfo

17 233 са регистрираните безработни в бюрата по труда в Плевенска област. Това показват последните данни, предоставени ни от Бюрото по труда в Плевен. Отчетен е обаче лек спад от 220 души спрямо предходния месец. Нивото на безработицата в Плевенско е 16%,

Екипаж на Учебна авиационна група „Георги Бенковски" - Долна Митрополия, проведе успешно облитане на поредния основно ремонтиран учебно-боен реактивен самолет L-39 ZA „Албатрос".

Добра координация при произвеждане на изборите отчете областният управител

32 училища в област Плевен ще получат уникално образователно помагало -карта на България с 500 цветни илюстрации, представящи богатствата на страната ни. В рамките на инициатива „Обичай Родината" в страната ще бъдат подарени 3500 карти в над 1000 училища.

Нобелов лауреат по медицина идва за лекция в Плевен. Седем научни форума ще бъдат част от „Юбилеен месец на науката" за 40-годишния юбилей на Медицинския университет

Студент на Медицинския университет първи в състезание на тренировъчен симулатор

Какви са основните правила за безопасност на движението, разясниха вчера пред ученици от началния курс в Начално училище „Христо Ботев" - гр.Плевен, служители на сектор КАТ - „Пътна полиция" в града.

Бивш преподавател в Академията на МВР представя книгата си в Плевен. Авторът полк. Тодор Ников разкрива истини за работата в бившите структури на Държавна сигурност

Представят операта "Дон Жуан" от Моцарт на плевенска сцена. Входът за оперния спектакъл е безплатен, обявиха от читалище „Съгласие"

Как се изчислява квотата на ХеърНиймайер по която се разпределят мандатите
netinfo

Най-интересното от изборния ден в Плевен и Ловеч ще прочетете на страниците на регионалния вестник "Зетра".

Трима купувачи на гласове в Плевенско бяха наказани с пробация.

20-годишно момче е открито мъртво в река Осъм.

"Зетра" разказва още за протеста на жителите на три села в Община Левски, недоволни от безобразното, според тях, състояние на пътищата.

Още теми от новия брой: Седмица на отворените врати в Белодробната болница в Троян. Полицията в Ловеч увеличава контрола върху велосипедистите.

Медицинският колеж - Плевен домакин на национална научна сесия. Подробна информация за обявени от Община Ловеч обществени поръчки получават граждани. Вътрешни правила за обществените поръчки публикува Община Плевен.

Троянска учителка премина обучение за Холокоста в Израел.

Глобиха плевенчанин с 1000 лева, защото излъгал МВР за изгубена лична карта.

Как се изчислява квотата на ХеърНиймайер по която се разпределят мандатите
netinfo

„АБВ има 10 законопроекта, готови за внасяне в НС ", е водещото заглавие на най-новия брой на „BG Север".
"Длъжници треперят от набезите на частни съдебни изпълнители", информира на конфликтната си страница седмичникът. От статията ще научите още и как наказателните акции започват с психологически тормоз над борчлиите.

„АБВ ще покаже в парламента, че има и почтена политика", заявява на стр. 4 кандидатът за народен представител от АБВ Цветан Антов.

За това как ниски цени и лоши климатични условия мъчат земеделците, и колко процента от рапицата е поразена, четете на бизнес страницата на вестника.

30 семейства от областта са преминали през обучение за кандидат-осиновители, съобщава седмичникът на 6 страница. Там можете да научите и предпочитанията на плевенските кандидати за родители.

За новата постановка на ДКТ «Иван Радоев» в Плевен, пише на страницата Артседмица.

„Аз съм в политиката, за да влязат във властта най-кадърните и най-почтените", обяснява в интервю пред вестника лидерът на АБВ Георги Първанов.

Осиновено момиче от Банско търси биологичната си майка от Плевен. Историята на Магдалена Кулина четете на 9 страница на седмичника.

Както винаги вестникът предлага богата спортна информация на стр. 15, а от последната 16-а ще научите как Илко Иларионов отпразнува 60-ия си рожден ден, както и защо палавите мечета от Кайлъка чакат евакуация.

В броя ще намерите още т.в. справочник, много любопитни новини, практични съвети, малки обяви, хороскоп, кръстословица и други развлекателни четива.